Branko Schmidt 66 let


Vystudoval filmovou a televizní režii na Akademii dramatických a scénických umění v Záhřebu. Předtím studoval též ekonomiku. Jeho absolventský film byla televizní inscenace Rano sazrijevanje Marka Kovača (Předčasné dospívání Marka Kovače, 1981). O rok později natočil televizní drama Hildegard, které bylo zvoleno nejlepším jugoslávským televizním dramatem.

V roce 1994 natočil film Vukovar sa vraća kući (Vukovar se vrací domů) o skupině lidí, která utekla před válkou z Vukovaru a přežívá ve vesnici poblíž frontové linie na nádraží v odstaveném vlaku. V rozšířené verzi byl snímek uveden i jako čtyřdílný televizní seriál. Film se nese ve znamení smutku ze ztráty města a pro mnohé i ze ztráty blízkých. Byl natočen 4 roky před tím, než se dostal Vukovar pod chorvatskou správu (východní Slavonie, kde se Vukovar nachází, bylo poslední území, které zůstalo po válce v srbských rukách).

Válka v Chorvatsku je přítomna i v následujících dvou Schmidtových filmech. Božić u Beču (Vánoce ve Vídni, 1997), který získal Zlatou arénu za nejlepší scénář, je o hudebníkovi, který se svým přítelem organizuje koncerty pro chorvatské vojáky v přední linii fronty. Když je jeho přítel zabit, utíká za svými rodiči do Vídně. Předvánoční nádhera rakouského hlavního města brutálně kontrastuje se surovostí války, která zuří necelých 300 km jižně. 

Třetím Schmidtovým válečným filmem je komediální drama Srce nije u modi (Srdce není v módě). Prostřednictvím anglického biologa, který přijíždí do válkou zmítaného Chorvatska zachraňovat vzácný strom, Schmidt ironizuje roli mezinárodního spo-lečenství ve válce při rozpadu Jugoslávie.


21.9.1957
Osijek, Chorvatsko, Jugoslávie
Branko Schmidt csfd

A byli jsme vám dobříAgapeImena visnjeLidožrout vegetariánMetastázyMelounová stezkaKraljica nociSrce nije u modiBožić u BečuVukovar se vraca kuciSest sekundi za zivotĐuka BegovićGospodski zivot Stipe ZvonarevaSokol ga nije volioHildegardaPanj pun olovaMisa za novi zivotVukovarski memento


Aktualizace osobnostního profilu Branko Schmidt: 8.4. 2024 12:12