Ivan Řezáč 69 let


Ivan Řezáč se narodil v Plzni v rodině středoškolského profesora, od dětství hrál se starším bratrem ochotnické divadlo, účinkoval také v plzeňském rozhlase a po maturitě na gymnáziu se neúspěšně pokusil o DAMU. V letech 1974-1975 byl loutkohercem v plzeňském divadle Alfa, jeho další pokus dostat se na DAMU byl již úspěšný a vystudoval herectví (1979). Své první angažmá získal v Liberci v Divadle F. X. Šaldy (1979-1984), později přestoupil do Činoherního studia v Ústí nad Labem (1984-1987). Na tyto své inspirativní začátky Ivan Řezáč dodnes rád vzpomíná. V letech 1987-1995 byl členem činohry Národního divadla v Praze, kde vynikl interpretací rozporuplných a psychologicky složitých postav v domácím i světovém repertoáru (Král Lear, Nebezpečné vztahy, Král Jindřich IV., Zlý jelen, Smrt obchodního cestujícího, Divoká kachna).

Filmografie Ivana Řezáče je přes jeho nesporné herecké kvality překvapivě chudá, poprvé našel uplatnění před kamerou až jako herec Národního divadla. V menší roli se mihnul v hořké komedii KAM PÁNOVÉ, KAM JDETE? (1987), manželský pár pak vytvořil s Jitkou Asterovou v pohádkové komedii ČARODĚJKY Z PŘEDMĚSTÍ (1990), další nevelkou postavu pak ztvárnil ve filmu GOLET V ÚDOLÍ (1995). Ve stejné době hrál ve středometrážním filmu TVŮJ SVĚT (1995), ke kterému také napsal scénář.

Četnější spolupráci navázal koncem 80. let s televizí, hrál v inscenacích, televizních filmech nebo pohádkách, zřídka také v seriálech (DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY, 1989; ZDIVOČELÁ ZEMĚ, 1997). V televizním formátu si zahrál větší role například v komediálních příbězích IN FLAGRANTI (1993) nebo VÁLKA VE TŘETÍM POSCHODÍ (2000). Ivan Řezáč pracuje také pro rozhlas, kde se věnuje recitaci poezie, četbě na pokračování i účasti v rozhlasových hrách.


20.2.1955
Plzeň, Československo
Ivan Řezáč csfd

Hořící keřOsudové penízePohádka o houslích a violeKdyž chcípne pesPrsten kohouta AlektryaVálka ve třetím poschodíGolet v údolíIn flagrantiNavštíveníŽivotní rolePan Dodd má schůzkuVáhyJanTmaDrobné něžnostiO hloupé havířcePán plamínkůUzavřený pavilónČarodějky z předměstíKam, pánové, kam jdete?MotovidlaHistorie začíná pod kaštanyZítřek bez zárukySpodinaPolicie ModravaNejlepší BakalářiZdivočelá zeměHříchy pro diváky detektivekMuž v pozadíCo teď a co potom?Dobrodružství kriminalistikyIvan RajmontVinohradská sto desátáZa Shakespearem s Martinem HilskýmNepřítel liduAndorraMarie StuartovnaOdcházeníDeník ničemyCesta do BenátekKlika s klikouSamozvaný hostTvůj světNejhezčí příbeh z našeho JZDZoomCeny Thálie 2005Bakaláři 1999


Aktualizace osobnostního profilu Ivan Řezáč: 1.11. 2023 16:30