Václav Cílek 68 let


Náš nejznámější český geolog a klimatolog, filosof, esejista a spisovatel, překladatel taoistických a zenových textů a v neposlední řadě také člověk, který obeznamuje veřejnost a šíří poznatky vědy.

Od roku 1980 začíná pracovat v Hornickém ústavu Akademie věd ČR, kde pracuje dodnes. Nejprve se zabýval uranovými ložisky a výzkumem měsíčních hornin. V roce 1990 po četných organizačních a administrativních změnách byl znovu vytvořen Geologický ústav ČSAV, kde se začíná Václav Cílek naplno věnovat klimatickým oscilacím (střídáním) a změnám prostředí v nejmladší geologické minulosti. V letech 1994 – 2001 pracoval na částečný úvazek v Centru teoretických studií.

Od roku 1995 střídavě učí na několika českých a amerických univerzitách. Na Univerzitě Karlově vede kurzy, které se věnují vývoji české krajiny a různým interakcím neboli vzájemnému působení dvou nebo více činitelů mezi přírodou a civilizací. V roce 2004 se stává ředitelem Geologického ústavu AV ČR. Poměrně často pořádá přednášky, ve kterých se zabývá různými tématy přes biopaliva a ropě všeobecně, krajině a podzemí, klimatu, povodním a suchu či egyptskými knihami. Velmi zajímavé jsou i jeho vycházky do přírody a povídaní o dané lokalitě.

Napsal velkou řádku článků, které se týkají podzemních prostor a jejich ochraně. Společně s dalšími kolegy prolézal mohutné pařížské podzemí, působil v neapolském podzemí ale i v obrovském, padesát kilometrů dlouhém bludišti podzemních pevností v britském Bathu.


5.11.1955
Brno, Československo
Václav Cílek csfd

Bytost: strom, voda, kámenPříběhy civilizacíKaždý krok se počítáVltava, naše řeka13. komnataPříběhy zahradTajuplný podzemní světJednou nohou v absolutnuTajný život skalZvláštní znamení touhaBermudský poetický trojúhelníkBohové a mýty staré EvropyČeši na misi: Klimatická spravedlnostIvan Havel: Pozdní sběrDokument pro lidiNeztrácejme půdu pod nohamaVyprávění o leseMagické horyMapy krajinyMizející místa domovaŘeka v proudu časuEkoprůkopníciPodzemní Čechy 2Horko v ČeskuKameny v české krajiněAleje jako součást naší krajinyPutování starými cestamiUprostřed průmyslového věku...


Aktualizace osobnostního profilu Václav Cílek: 24.4. 2024 16:03