Erna Červená (1900 - 1985)


Erna Červená (uváděna též jako Arnoštka Červená) se narodila v roce 1900 v Praze. Neznáme ani přesné datum narození, den a měsíc. Začínala v zaměstnání jako úřednice bez výrazných uměleckých a hereckých ambicí a nadějí. Avšak stala se druhou manželkou slavného kabaretiéra, spoluzakladatele kabaretu Červená sedma, advokáta, skladatele, textaře, zpěváka, herce, spisovatele, konferenciéra a veřejného kulturního organizátora JUDr. Jiřího Červeného (1887 – 1962).

Po manželově smrti převzala jeho bohatou literární pozůstalost, ze které ještě sám Červený vytěžil své memoárové knihy „Červená sedma“ (1959) a „Paměti mansardy“ (1962), dále rukopis „Písňová tvorba v Červené sedmě“ a vzpomínky pro rozhlas, gramofonové desky a vzpomínkové pořady, v níž byla uložena většina písemností k Červené sedmě a k umělecké činnosti Jiřího Červeného.

Sama Červená tuto pozůstalost využívala při spolupráci na tvorbě a přípravě rozhlasových (cyklus „Studio Červená sedma“), televizních a divadelních (činoherní pásmo „Červená sedma“ režiséra a dramatika Jindřicha Jandy v Divadelním klubu Kladno z roku 1978) vzpomínkových pořadů o historii českých kabaretů a Červené sedmy.

Ernu Červenou v bytě na Kampě navštěvovala velká řada uměleckých osobností a díky faktu, že v tomto bytě natáčel Jiří Suchý tragikomedii NEVĚSTA (1970), se Erna Červená poprvé objevila na filmovém plátně jako paní Volfová. Poté byla využívána jako příležitostná filmová herečka a členka komparzního rejstříku Filmového studia Barrandov.


13.12.1900
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
12.9.1985
Praha, Československo
Erna Červená csfd

Co je vám, doktore?Poklad hraběte ChamaréFaunovo velmi pozdní odpoledneSlunce, seno, jahodyJen ho nechte, ať se bojíOsud jménem KamilaNevěstaTřetí patroKdyž se prořezávají zoubkyBylo jich šest


Aktualizace osobnostního profilu Erna Červená: 20.11. 2023 04:15