Man-tat Ng (1951 - 2021)


Ng Man Tat, známý také jako Richard Ng nebo Uncle Tat, se narodil 2. ledna 1952 v městě Xiamen v Čínské provincii Fujian, ještě v jeho dětství však rodina emigrovala do Hong Kongu. Tam se v roce 1972 přihlásil do hereckého kurzu televizní stanice TVB, kde byly jeho spolužáky i Chow Yun Fat a Ringo Lam. Tři roky poté se poprvé objevil ve vedlejších rolích v televizním seriálu LUK SIU FUNG a také ve filmu GU HUO LAO XUN CHUN (The Running Mob, 1975). Následovalo množství vedlejších rolí ve filmech i seriálech. Více na sebe začal upozorňovat v roce 1979 rolí v seriálu CHOR LAU-HEUNG.

I nadále však zůstával nepříliš známým hercem malých rolí, to se však mělo změnit v roce 1989. Tehdy se totiž poprvé objevil spolu se Stephenem Chowem v komediálním wuxia seriálu KOI SAAI HO HAAP (The Final Combat), za nímž stál začínající režisér a scénarista Lee Lik-chi. Ještě ten rok se všichni tři znovu sešli v seriálu TA LOI JI KONG WU (The Justice of Life) jež stejně jako Koi Saai Ho Haap zaznamenal obrovský úspěch a dodnes je považován za jeden z nejlepších hong kongských seriálů. V těch projevil svůj talent pro typický hong kongský komediální styl Mo lei tau, jež později spolu se Stephenem Chowem proslavil.

Jejich společným vstupem mezi hvězdy první třídy se stala komedie DOU SING (All For the Winner, 1990), za níž byl nominován na cenu pro nejlepšího herce ve vedlejší roli. Ješte ten rok se spolu objevili v dalších třech filmech, včetně thrilleru JIANG HU ZUI HOU YI GE DA LAO (Triad Story) jediném filmu kde si oba spolu zahráli vážné role. V roce 1991 si připsal i cenu pro nejlepšího herce ve vedlejší roli na 10 ročníku hong kongských filmových cen za výkon v dramatu TIN JOEK JAU CING (A Moment of Romance, 1990). Díky ohromnému úspěchu těchto filmů se z Ng Man Tata stal jeden z nejžádanějších herců v Hong Kongu, o čemž svědčí to, že se v letech 1991, 1992 a 1993 objevil dohromady ve více než 50 filmech, přičemž dalších asi 30 jich kvůli vytíženosti musel odmítnout.

Populární dvojice se během devadesátych let objevila v množství dalších komedií, z nichž většina patřila k nejnavštěvovanějším filmům roku. Mezi ty nejůspěšnější patří například série TO HOK WAI LUNG (Fight Back To School) a LUK TING KEI (Royal Tramp). V roce 1994 se objevil jako Zhu Bajie v dvoudílném komediálním zpracování klasické čínské novely Putování na Západ, nazvaném A CHINESE ODYSSEY. To bylo později oceněno jako jeden z 20 nejlepších hong kongských filmů všech dob a získal si kultovní status i v Číně. I nadále ale hrál i ve filmech a seriálech bez Chowa a na rozdíl od něj často i v nekomediálních rolích. Ke konci devadesátých začal znatelně klesat počet jeho filmů, i tak si ale připsal na konto další hity, jako CEON GWONG ZA SIT (Happy Together, 1997) režiséra Kar Wai Wonga a CHOI KEK JI WONG (King of Comedy, 1998) se Stephenem Chowem.


2.1.1951
Xiamen, Fujian, Čína
27.2.2021
Shatin, Hongkong
Man-tat Ng csfd

A Chinese Odyssey: OriginSao hei xing dongThe Kill MonsterThe Legend of Shaolin TempleThe Real vs Fake Monkey KingZemě na scestíOolong CourtyardDealer/HealerDou for sun man sinSün lung ťüeTime ls MoneyQie ting feng yun 3Xiang gang ziBlock BusterChrysanthemum to the BeastTo My WifeYing zi ai renBig Big ManCai li fu quanDa Xiao Jiang HuXing haiKung-FuHappy New YearYi Shi Er Niao 2Yi Shi Er Niao 3Yi shi er niaoQing mi da hua wangShaolin fotbalHome For Erotic Ghosts IIZhen wei xiao he shangCesta na trůn komedieYue lok ji wongGu huo za: Hong Xing Shi San MeiXing yun yi tiao longHei yu duan chang ge: Qie sheng zhu rouHuo shao dao 2: Heng xing ba daoŠťastni spoluBůh kuchyněHuang jin dao li xian jiSha shou san fen ban zhongWan huoBai bian xing junDu sheng 2: Jie tou du shengJiu wu tuo qiang nu jingLa bi xiao xiao shengWu di fan dou xingXi you ji da jie ju zhi xian lu qi yuanXi you ji di yi bai ling yi hui zhi yue guang bao heXiao fei xiaZhong Guo longDeng longDu shi qing yuanJiu pin zhi ma guan: Bai mian Bao Qing TianLun Wen-Xu lao dian Liu Xian-KaiPo huai zhi wangShao Lin xiao zi II: Xin wu long yuanDi shi pan guanHua tian xi shiHuang Fei Hong dui Huang Fei HongLétající dýky


Aktualizace osobnostního profilu Man-tat Ng: 30.10. 2023 11:10