Anthony Minghella (1954 - 2008)


Anthony Minghella se narodil 6. ledna 1954 na ostrově Wight ve Velké Británii. Své dětství trávil s rodiči na venkově. Neměl moc příležitostí jak poznat okolní svět, protože města byla daleko, a tak jeho jediný zdroj zábavy a zároveň poznání bylo jediné kino široko daleko, situováno jen pár desítek metrů od jeho domu. V dětství natočil několik malých a skromných projektů, které však neměly prakticky žádný ohlas. Poté dal na nějaký čas filmu sbohem. Vystudoval a chvíli přednášel literaturu na univerzitě. Díky literatuře se dostal také k psaní a k divadlu. Jeho první projekty neměly nějaký výraznější úspěch, ale Minghella na sobě začal pracovat a během několika málo let se z něho stal uznávaná osoba.

Dlouho neotálel a sám se pustil do režírování. Jeho prvotina byla romantická komedie s názvem TRULY MADLY DEEPLY (1991). Po dvou letech natočil film MR. WONDERFUL (1993). Příběh pojednává o muži, který se snaží provdat svoji bývalou ženu, aby mohl peníze na výživné investovat do vlastního byznysu. Film byl přijat poměrně kladně, přesto se však nestal nijak známým . Poté však přišlo něco, co pravděpodobně jen málokdo čekal.

Po třech letech Minghella režíruje skvostné romantické drama THE ENGLISH PATIENT (1996). Formálně mistrovsky natočený a obsahově hezky odvyprávěný monumentální příběh o nenaplněné lásce, zradě, přátelství a v neposlední řadě také o válce. Mezi diváky však film měl trochu rozporuplné ohlasy. Pro jedny to byl životní zážitek a čirá filmová dokonalost, pro druhé příliš pomalá a nudná lovestory. Avšak kritiky film nadchl a tak se stal tento počin jasným oscarovým šampiónem. Získal celkem 9 sošek (film, režie, vedlejší herečka, výprava, kamera, střih, hudba, zvuk, kostýmy) z 12 nominací a stal se tak jedním z nejúspěšnějších filmů všech dob. Minghella se tímto mistrovským počinem nesmazatelně zapsal do dějin světové kinematografie. Byl zasypáván spoustou scénářů, avšak on zůstal svůj a nic neuspěchal. Po svém velkém úspěchu si dal na tři roky pauzu.

Vrátil se filmem THE TALENTED MR. RIPLEY. Filmařsky precizně zvládnuté řemeslo, doplňované působivým příběhem a skvělými herci. Kritiky vychvalovaný film byl diváky přijat opět trochu vlažněji. Získal 5 oscarových nominací (vedlejší herec, výprava, hudba, kostýmy, scénář) a Minghella tak potvrdil svůj talent a cit pro režii. Jeho dalším počinem byl žánr, který umí nejlépe: romantické drama. COLD MOUNTAIN (2003) bylo skvěle přijato nejen kritiky, ale tentokrát i diváky. Formální precizností, stylem vyprávění a strukturou příběhu je film podobný Anglickému Pacientovi. Pojednává o vojákovi Konfederace Inmanovi (Jude Law), který se po těžkém zranění vrací domů skrze válkou zpustošený Jih ke své milované Adě (Nicol Kidman), žijící na farmě v Cold Mountain. Film získal 7 oscarových nominací (vedlejší herečka, hlavní herec, kamera, střih, hudba, píseň – Scarlet Tide za "You Will Be My Ain True Love"). Proměněna byla nakonec pouze jedna nominace. Zlatou sošku si odnesla za svůj skvělý herecký výkon Renée Zellweger.


6.1.1954
Ryde, Ostrov Wight, England, Velká Británie
18.3.2008
Londýn, England, Velká Británie
Anthony Minghella csfd

NineNew Yorku, miluji Tě!Dveře dokořánNávrat do Cold MountainTalentovaný pan RipleyAnglický pacientOpravdově, šíleně, hluboceLiving with DinosaursVůně KalahariThe Storyteller: Greek MythsSmith and Jones in Small DosesThe Jim Henson HourInspektor MorseStoryteller, TheBoonMayburyGrange HillPan BáječnýMetropolitan Opera: Live in HDPlayPředčítačDotkni se ohněNebeLove You MorePokáníVítejte v HollywooduThe 100 Greatest War FilmsHappy Birthday BBC TwoThe Cutting Edge: The Magic of Movie EditingCheck the Gate: Putting Beckett on FilmThe Words and Music of 'Cold Mountain'Hudba stříbrného plátnaReflections on 'The Talented Mr. Ripley'Inside the Talented Mr. RipleyTalented Mr. Ripley: Making the Soundtrack, TheThe 61st Annual Golden Globe Awards4Pop72. Annual Academy AwardsThe 69th Annual Academy Awards


Aktualizace osobnostního profilu Anthony Minghella: 30.10. 2023 17:33