Tarsem Singh 62 let


Tarsem Dhandwar Singh se narodil 26. května 1961 v Indii. Po absolvování střední školy v Himalájích odešel do USA studovat obchod na Harvardu. Zanedlouho však pochopil, že je předurčen pro film a přestoupil na Art Center v Pasadeně v Kalifornii.

Dále se věnoval a věnuje zejména reklamní tvorbě; je držitelem několika cen z Cannes za nejlepší reklamní spoty (Levi's, Miller Lite aj.). Některé z jeho reklam jsou součástí stálé sbírky Muzea moderního umění, v neposlední době pracoval na spotech pro značky Verizon, Orange, Campari,Nike, Vodafone, Citroen, Pepsi či Nissan.

V roce 2000 debutoval celovečerním filmem CELA, ve kterém stvárnily hlavní roli trojice Vaughn, Lopezová a D'Onofrio. Film pojednával o hledání úkrytu sériového vraha a z velké části se odehrával v hlavě hlavního zločince. Zde Tarsem nezapřel svoji videoklipovou minulost a smysl pro estetiku, inspirovanou opět Saudkem nebo dávnými perskými legendami. Film získal 18 různých nominací a 4 z nich proměnil. Jednu z cen získal i kameraman Paul Laufer, který s Tarsemem tvoří tvůrčí dvojici už řadu let.

Zatím posledním Tarsemovým filmem je snímek THE FALL z roku 2006, který už stihl posbírat dvě festivalové ceny, a to z festivalu v Torontu a Sitges.


26.5.1961
Indie
Tarsem Singh csfd

Dear JassiNesmrtelnýSněhurkaVálka BohůPádCelaSmaragdové městoThe King of Ads, Part 2R.E.M.: Losing My ReligionBest of R.E.M.: In View 1988-2003, TheR.E.M.: This Film Is OnFilm o filmu: Válka bohůNostalgiaWanderlustStyle as Substance: Reflections on Tarsem1991 MTV Video Music Awards


Aktualizace osobnostního profilu Tarsem Singh: 25.4. 2024 18:47