Jacques-Yves Cousteau (1910 - 1997)


Oceánograf, filmař, objevitel, spisovatel, vynálezce, ochránce přírody, a bývalý námořní důstojník Cousteau, se narodil v malé obci blízko Bordeaux. V roce 1930 se přihlásil ke studiu na Námořní akademii v Brestu. Po jeho úspěšném ukončení nastoupil do služeb námořnictví a během několika málo let obeplul svět a poznával krásy oceánů. Zajímal se o všechny kouty světa kde je přítomná voda. Jednou se z Východní Asie do Francie dokonce vracel Transsibiřským expresem.

Po válce pracuje na všem co nějak souvisí s vodou. Experimentuje, pomáhá hledat nevybuchlé miny, potopené vraky a taky zkoumá podmořský život. Zjišťuje také postupné mizení barev pod vodou. Nejdřív červená, dále žlutá, zelená, až nakonec i modrá a od té doby se více zaměřuje i na dostatek světla. Mezitím stále vyvíjí i pomůcky. Používá batyskaf, podvodní skútry a další. První krátkometrážní filmy točil již v začátcích 40. let. Par dix-huit mètres de fond (Hloubka 18 metrů) v roce 1942 a Épaves (Vraky) o rok později, za který dostal v Cannes cenu za nejlepší krátký film.

V roce 1949 odešel od námořnictví, koupil starou minolovku jménem Calypso a předělal jí na výzkumnou loď. Tentýž rok založil Francouzské Oceánografické hnutí (FOC). O svých zážitcích vydal v roce 1953 knihu The Silent World, která měla obrovský úspěch, dodnes bylo prodáno více než pět milionů výtisků. Po úspěchu knihy dva roky natáčel a v roce 1956 ukázal světu první dlouhý dokument - The Silent World (Svět ticha). Za něj získal Oscara a také Zlatou palmu. V dalším roce byl zvolen za prezidenta Oceanografického muzea v Monaku. Další jeho film - Histoire d'un Poisson Rouge, znamenal druhého Oscara za hraný krátký film a taky speciální cenu poroty na filmovém festivalu v Cannes. V roce 1964 byl za dokument Le Monde sans soleil (Svět bez slunce) oceněn již třetím Oscarem. Z dalších jeho dokumentů můžeme zmínit třeba televizní seriál - Podmořský svět Jacquese Cousteaua, anebo seriál Voyage to the Edge of the World (1976), kde poprvé můžeme spatřit ledovce pod mořskou hladinou.

Již v té době vnímal znečišťování oceánů, proto v roce 1973 založil organizaci Cousteau Society, a později i dceřinou Equipe. Zaměřují se na ochranu a zlepšení kvality života na zemi, na dosažení harmonie s přírodou a popularizaci oceánů.


11.6.1910
Saint-André-de-Cubzac, Francie
25.6.1997
Paříž, Île de France, Francie
Jacques-Yves Cousteau csfd

Cousteau: My First 85 YearsOmnibusPod hladinou s CousteauemSquare Roots: The Story of SpongeBob SquarePantsLes 40 ans de la 2Titanic's Lost Sister, The30 Years of National Geographic SpecialsJacques Cousteau: The First 75 YearsPièges de la mer, LesClipperton: The Island Time ForgotHistoire de la marineCousteauova odyseaVoyage au bout du mondePodmořský svět Jacquese CousteauaNational Geographic SpecialsThe Twentieth CenturySvět tichaRhythm on the ReefDanger Under the SeaMusée dans la mer, UnMer rouge, LaCarnet de plongéeSortie du 'Rubis, UneAu large des côtes TunesiennesAutour d'un récifPhoques du Rio d'Oro, LesPaysages du silenceÉpavesPar dix-huit mètres de fondDu grand large aux Grands LacsSvět bez slunceDauphins et crétacés7 sur 7The 30th Annual Primetime Emmy AwardsLe Grand échiquierThe David Frost ShowWhat's My Line?En direct de...


Aktualizace osobnostního profilu Jacques-Yves Cousteau: 20.11. 2023 03:54