Alexandr Zapletal (1934 - 2015)


Alexander Zapletal se narodil 18. října 1934 v Ostravě, o hodinu a pět minut dříve nežli jeho jednovaječný bratr Petar. Z Koblova na Hlučínsku, kde jejich rodiče učili na jednotřídce, je polský zábor vyhnal к babičce do Kroměříže, kde pak chodili do gymnázia.

Od roku 1952 do roku 1956 chodil A.Z. (dosti často) na katedru dramaturgie a divadelní vědy pražské DAMU - s Jardou Vostrým, Jitkou Richtrovou, Milošem Vojtou, Jirkou Flíčkem a dalšími nadšenci, ale nedochodil, neb se mu tříměsíční studijní cesta do Varšavy v roce 1957 ze tří měsíců protáhla na tři roky. Když se pak - ženatý - v roce 1959 vrátil, domníval se, že je už dostatečně vzdělán, takže šel rovnou cestou do dětského vysílání ČT. Tam se poctivou prací dovzdělával (u Vladimíra Kováříka, Zdeňka Raifandy, Hanuše Burgra, Ludvíka Ráži a četných dalších pěstitelů dětských duší), a to až do čtvrtého září 1968, kdy se sebral a utíkal, co mu nohy stačily - na Wilsoňák, a dále za roh, do NSR, kde je od té doby samostatným producentem, autorem a režisérem animovaných filmů.

V posledních letech učí také na školách v Berlíně a Hamburku, a protože se jeho žena v téže době stala autorkou četných kuchařek a babou kořenářkou, asistuje jí i při seminářích na kulinární témata. V této funkci "vypruboval" za ta léta na čtyři sta různých pokrmů, aniž by doznal vážnější újmy na zdraví - naopak, žije se mu s tím vším vysloveně dobře a občas natočí i nějaký ten animovaný film (některé pro televizi, jiné pro reklamu a některé taky do šuplíku s nápisem „Rezervováno pro FITES“).

Na základě těchto skutečností stále ještě věří, že má - jak mu často říkával pan profesor Gotz na DAMU - velkou budoucnost (za sebou).


18.10.1934
Ostrava, Československo
28.10.2015
Hamburk, Německo
Alexandr Zapletal csfd

Formeláci se vracíThe Ketchup VampiresFotopovídáníJedničky má papoušekHračky letí na MěsícBorůvkový králDlouhý, Široký a BystrozrakýO zlé Káče a hodné AničceKečupoví upířiHup a HopO vodníku ČesílkoviPohádky tety BoženkyPohádky televizního kolotočeEmánek a knížkyJak Emánek poznal medvědaJak si Emánek přivolal sluníčkoPavlíniny písničky a povídačkyCo loutky dovedou aneb Rozmarýnkovy rozmaryGuliver v MaňáskověPan SenDen životaKusejr to byl talentLedová královnaStrašidýlkoZvířátka a PetrovštíJonáš a velryba LízinkaKytariádaModrý vodníkPříběh z košeV říši zázrakůCirkusTygřík PéťaDobrodružství s holčičkouPohádka o chlapečku s koloběžkouPohádka o pejskovi, který si moc přál květovanou záclonku


Aktualizace osobnostního profilu Alexandr Zapletal: 7.12. 2023 13:39