Tinto Brass 91 let


Tinto Brass se narodil jako Giovanni Brass 26.března 1933 v Italském Milánu. Přezdívku Tintoretto, později zkrácenou na Tinto, dostal od svého dědečka, slavného malíře rakouského původu Italico Brasse. Po dědečkovi zdědil umělecké nadání, které však místo ve výtvarném umění uplatnil ve filmu. Jeho vzorem byl Federico Fellini, s nímž ve svých počátcích rovněž spolupracoval. V r. 1956 se oženil s o tři roky starší Carlou Cipriani a jejich manželství, z něhož se narodily dvě děti, trvalo až do roku 2006, kdy Carla ve věku 76 let zemřela.

I v dalších svých filmech se Brass zaměřoval na erotiku ve filmu, prosazoval názor, že sex je normální součástí života a jako takový má být zobrazován i na filmovém plátně, byl velkým odpůrcem cenzury v jakékoliv formě. Používal impresionistický styl natáčení, záběry nejméně tří kamer najednou, zaměřoval se na detaily ženských hýždí nebo chlupatých podpaží, často používal záběry v zrcadle.

V 80. a počátkem 90. let se věnoval především adaptacím slavných erotických literárních děl, jako LA CHIAVE (1983), MIRANDA (1985), příběhu mladé prostitutky PAPRIKA (1991) na motivy románu Fanny Hill nebo VOYEUR (1994) podle Alberta Moravii.

Počátkem nového tisíciletí Brass natáčí drama ČERNÝ ANDĚL (2002), což je adaptace románu Senso od italského spisovatele Camilla Boita, již dříve natočeného Luchinem Viscontim pod názvem VÁŠEŇ (1954). Svou pověst avantgardního umělce pak Brass potvrzuje i ve svých zatím posledních filmech, erotické komedii FALLO! (2003) a dramatu MONAMOUR (2005). Na rok 2011 je naplánována premiera filmu CHI HA UCCISO CALIGOLA?. Podle sdělení režiséra se má jednat o první italský 3D (porno)film, remake CALIGULY z r. 1979. Natáčení mělo začít v květnu 2010, v dubnu však režiséra postihlo nitrolební krvácení, takže není jasné, zda bude film dokončen v plánovaném termínu.


26.3.1933
Milan, Lombardy, Itálie
Tinto Brass csfd

Chi ha ucciso Caligola?MonamourFallo!Černý andělTrasgredireVášnivá LolaFermo posta Tinto BrassVoyeurTakové jsou všechnyPaprikaSnack Bar BudapešťLáska a vášeňMirandaKlíčActionCaligulaSalon KittyLa vacanzaDropoutL'urloNerosubiancoCol cuore in golaYankeeChi lavora è perdutoIl disco volanteMoje ženaZ historie revolucíKick the CockI Miss Sonia HeniePaprikaItalia non è un paese povero, L'TimelessHořící láskaCanepazzoImpotenti esistenzialiIl nostro messiaRabbia, La


Aktualizace osobnostního profilu Tinto Brass: 26.3. 2024 13:06