René Goscinny (1926 - 1977)


Spisovatel a scénárista René Goscinny se narodil 4.srpna 1926 v Paříži do rodiny polského chemika, jeho matka Anna pocházela z vesničky Chodorkov, jež se nachází na dnešním území Ukrajiny. V roce 1928 dostal otec Stanislaw výhodnou nabídku práce chemika v Argentině, a tak se celá rodina přestěhovala do Buenos Aires, kde René a jeho o šest let starší bratr Claude prožili dětství. René navštěvoval francouzské školy, kde často bavil své okolí, čímž kompenzoval svou vrozenou plachost. Na základě zájmu o obrázkové příběhy začal také kreslit. Rok po jeho maturitě, v roce 1943, otec zemřel a René se tak musel postavit na vlastní nohy. První práci získal v reklamní agentuře, kde působil jako ilustrátor. V roce 1945 se matka s oběma syny přestěhovala do New Yorku, kde jim poskytl zázemí strýc Boris. Aby se vyhnul službě v americké armádě, nastoupil v roce 1946 René vojenskou službu ve francouzském Aubagne. I zde si všimli jeho talentu, a tak se zabýval malováním vojenských plakátů apod. O rok později se dostal k první „vážné“ zakázce, když ilustroval knihu „Dívka se zlatýma očima“.

V roce 1959 Edipress/Edifrance začala vydávat magazín Pilote, jeden z nejzásadnějších časopisů svého typu, kde odstartovala celé řada později úspěšných sérií. Hned v prvním čísle se také objevilo nejznámější „dítko“ z dílny Goscinnyho a Uderza, nikdo menší, než galský válečník Asterix a jeho přátelé. Zřejmě nejznámější evropský komiks všech dob asi není třeba blíže přibližovat, snad tedy jen krátce. Příběhy se odehrávají v období vlády Julia Caesara, který decimoval tehdejší galské území (mj. i dnešní Francie) svými legiemi. Po porážce sjednocených galských vojsk u Alesie a kapitulaci náčelníka Vercingetorixe bylo území celé římské. Až tedy na jednu jedinou přímořskou vesnici na severu Francie. Obyvatelé odolávají všem pokusům o podmanění díky druidovi Panoramixovi a jeho kouzelnému nápoji, jenž dodává nadlidskou sílu. Ze všech možných figurek, s kterými se v příbězích setkáme je samozřejmě nezbytné zmínit statečného, čestného a mazaného válečníka Asterixe a jeho věrného, věčně hladového přítele Obelixe. Komiks si získal tisíce fanoušků mezi dětmi i dospělými zejména pro svou inteligenci a vtip. Nejen, že je protkán celou řadou historických či zeměpisných reálií a nenásilnou formou tak působí i jako jakási učební pomůcka, ale stejně tak slouží jako pestrá knihovna popkulturních odkazů. Unikátní komiks slavil zasloužený úspěch a oba tvůrci spolu vydali přes dvacet pokračování této legendy. Kromě Asterixe ještě stojí za zmínku humoristická série „Iznogoud“ odehrávající se ve starověké Arábii.

Goscinnymu nebyl cizí ani svět filmu, pracoval na scénáři komedií KRYSY Z TEMNOT a LE VIAGER. Napsal také scénář k televiznímu zpracování příhod „malého Mikuláše“ TOUS LES ENFANTS DU MONDE. Podíl se rovněž na hrané adaptaci Tintinových dobrodružství TINTIN ET LES ORANGES BLEUES. Po úspěchu Asterixe na sebe nenechalo čekat ani filmové animované zpracování. Prvním byl ASTERIX a GALOVÉ z roku 1967, s kterým však René kromě předlohy neměl nic společného. Ve stejném roce však Goscinny i Uderzo spolupracovali na televizní verzi s názvem DEUX ROMAINS EN GAULE. Černobílý snímek byl kombinací hraného a animovaného snímku – konkrétně všechny postavy až na Asterixe a Obelixe byly hrané, ale bohužel se z něj dochovaly pouze fragmenty. O rok později oba pánové usedli na režisérské stoličky a podle vlastního scénáře natočili film ASTERIX A KLEOPATRA. V roce 1971 René zrežíroval podle svého a Morrisova scénáře také první celovečerní dobrodružství Luckyho Lukea ŠŤASTNÝ LUKE – DAISY TOWN. V roce 1976 uvedli Uderzo a Goscinny opět jako režiséři a scénáristé zřejmě nejuznávanější Asterixovo filmové dobrodružství 12 ÚKOLŮ PRO ASTERIXE. Až po Goscinnyho smrti byl uveden i druhý příběh Luckyho Lukea, který zrežíroval společně s Morrisem BALADA O DALTONOVÝCH. Asterix se poté vrátil ještě v několika filmech, v novém tisíciletí dokonce i hraných.

Goscinny byl v roce 1967 oženil s přítelkyní Gilberte Pollaro-Millo. O rok později se jim narodila dcera Anne, jež se později stala rovněž scenáristkou. René Goscinny zemřel poměrně mlád ve věku 51 let na infarkt. Posledním dílem Asterixových dobrodružství, na kterém pracoval, byl Asterix v Belgii. Od té doby vydává příběhy hrdého Gala Albert Uderzo sám, ve funkci scénáristy i kreslíře. Za svůj život i in memoriam posbíral René Goscinny mnoho cen za své dílo.


4.8.1926
Paříž, Île de France, Francie
5.11.1977
Paříž, Île de France, Francie
René Goscinny csfd

Mikulášovy patálie: Jak to celé začaloAsterix a tajemství kouzelného lektvaruAsterix: Sídliště bohůMikulášovy patálie na prázdnináchAsterix a Obelix ve službách Jejího VeličenstvaMikulášovy patálieAsterix a Olympijské hryAsterix a VikingovéVelký vezírAsterix a Obelix: Mise KleopatraAsterix a ObelixAsterix dobývá AmerikuLucky LukeAstérix a velký bojAsterix v BritániiAsterix a překvapení pro CézaraŠťastný Luke - Bratři Daltonové na svoboděBalada o bratrech Daltonových12 úkolů pro AsterixeŠťastný Luke - Daisy TownAsterix a KleopatraAsterix a GalovéLe Petit Nicolas : tous en vacances !Idefix a smečka NepoddajnýchMikulášovy patálieNová dobrodružství Lucky LukaŠťastný LukeLucky LukeLucky Luke


Aktualizace osobnostního profilu René Goscinny: 17.11. 2023 07:08