Mike van Diem 65 let


Narodil se 12. ledna 1959. Studoval na univerzitě v Utrechtu a po dlouhém studiu nakonec absolvoval v roce 1989 Holandskou filmovou a televizní akademii.

Na začátku 90. let režíroval van Diem sedm dílů oblíbeného seriálu Pleidooi. K prvnímu samostatnému filmovému debutu přistoupil v roce 1997, kdy natočil snímek Charakter. Z původně nízkorozpočtového projektu se po čase stal kolosální film s rozpočtem přes sedm milionů guldenů (3,7 milionu euro). Risk se však studiu vyplatil - Charakter přilákal do kin mnoho návštěvníků a dočkal se velmi pozitivních reakcí od kritiky. V roce 1998 byl film oceněn Oscarem za nejlepší neanglicky mluvený film. Snímek také získal většinu cen na holandském festivalu Zlaté tele.

Van Diem se poté stáhl z tvorby celovečerních filmů a natáčel spíše reklamní šoty nebo krátkometrážní díla. K filmu se vrátil v roce 2015 koprodukčním filmem Překvapení, na který však diváci a kritici zareagovali velmi vlažně.


12.1.1959
Sittard, Limburg, Nizozemsko
Mike van Diem csfd

Tulipani: Láska, čest a koloPřekvapeníCharakterAlaskaAndere kant, DePleidooiX-Ray EyesDe tranen van Maria MachitaCeny Americké filmové akademie - Oscar 1998De boekverfilmingAllemaal filmPassen


Aktualizace osobnostního profilu Mike van Diem: 2.11. 2023 21:54