Michael Haneke 82 let


Michael Haneke se narodil 23. března 1942 v Mnichově, ale krátce poté se jeho rodina odstěhovala do Vídně. Oba jeho rodiče byli herci, a tak se i on sám snažil nejprve prosadit jako herec. Studoval filosofii, psychologii a drama na Vídeňské universitě; po absolvování se uchytil jako filmový kritik.

V roce 2001 natočil Haneke svůj zatím nejúspěšnější snímek LA PIANISTE s Isabelle Huppert v hlavní roli. Tento film, ke kterému si sám napsal scénář, mu získal Velkou cenu v Cannes i řadu dalších cen a definitivně ho zařadil mezi největší současné evropské filmaře.

Jeho tvorba je charakteristická svou znepokojující analýzou rozpadu hodnot v současném světě. Haneke často kritizuje pokleslost amerického filmu a také úpadek evropské společnosti. V současnosti žije a tvoří ve Francii; kromě filmu se věnuje i divadelní režii.

V roce 2009 zaznamenal další velký úspěch, když jeho nejnovější snímek Bílá stuha získal na festivalu v Cannes Zlatou palmu za nejlepší film.


23.3.1942
Mnichov, Bavorsko, Německá říše
Michael Haneke csfd

Happy EndLáskaBílá stuhaFunny Games USAUtajenýČas vlkůPianistkaKód neznámýFunny GamesZámekDer Kopf des Mohren71 fragmentů chronologie náhodyDie RebellionBennyho videoSedmý kontinentSchmutzFraulein - Ein deutsches MelodramWer war Edgar Allan?VariationLemminge, Teil 2 - VerletzungenLumíci, část 1 - ArkádyTři cesty k jezeruAfter LiverpoolMísto činuNachruf für einen MörderThe Songbook - Liedgesang trifft VideoclipSperrmüllKelwins BuchLumière & spol.Così fan tutteCharms ZwischenfälleMichael Haneke, filmař naší dobyIsabelle Huppertová: Soukromý vzkazCinema Austria - Die ersten 112 JahreDie Legende vom hässlichen KönigBehind the Scenes


Aktualizace osobnostního profilu Michael Haneke: 3.11. 2023 16:49