Meng Lo 71 let


Hongkongský rodák Lo Meng (vlastním jménem Law Kun Lam) do světa filmu pronikl poněkud netypicky, a sice jako mzdový účetní pro Chang's film company (filmová společnost režiséra Changa Cheh, se sídlem na Taiwanu). Naštěstí pro fanoušky ale účetním nezůstal.

Poprvé se na plátně objevil ve filmu SHAOLIN TEMPLE z roku 1976. Následovalo pár vedlejších rolí a v roce 1978 přišel průlom v podobě klasiky PĚT ZBRANÍ (FIVE VENOMS). Lo Meng velice sympaticky sehrál jednu z hlavních rolí a do historie hongkongského filmu tak vstoupil jako jeden z "Venoms" (skupina herců, se kterou pracoval režisér Chang Cheh na přelomu 70. a 80. let, a do níž kromě Lo Menga patřili Philip Kwok, Lu Feng, Chiang Sheng, Sun Chien a s jistými výhradami i Wei Pai). Spolu s ostatními natočil řadu kung-fu klasik, jako např. NEPŘEMOŽITELNÝ SHAOLIN, MAGNIFICENT RUFFIANS, SHAOLIN RESCUERS a jiné. U studia Shaw Brothers vytrval z původní šestičlenné sestavy nejdéle - dost dlouho na to, aby se stal velmi bezprostředním svědkem úpadku kdysi slavného filmového impéria, který v první polovině 80. let nastal. V tomto období natočil kromě jiného např. i kultovní kung-fu krvák CHINESE SUPER NINJAS aka FIVE ELEMENT NINJA (1982) nebo filmy jako BASTARD SWORDSMAN (1982) či CLAN FEUDS (1982), kde se objevil i jeho jeho "Venom" kolega, Sun Chien.

V roce 1985 Shaw Brothers studio přestalo vyrábět filmy. Společnost se zaměřila na televizní produkci a distribuční činnost. Znamenalo to tečku za jednou úžasnou filmovou érou, nicméně Lo Mengova kariéra tím neskončila. Od poloviny osmdesátých let se objevil v řadě filmů a seriálů - např. KILLER (2000), EBOLA SYNDROME (1996), "REAL KUNG FU" (2005) aj. - a ačkoli o hlavní role právě nezakopával a zdaleka ne všechny tituly, v nichž se objevil, by se daly označit za kvalitní, většinou nezůstával bez práce. Za zmínku určitě stojí menší role, kterou si zahrál ve Woově HARD BOILED (1992), a díky níž se na plátně sešel s někdejším spoluhráčem z "Venom" týmu, Philipem Kwokem.

V roce 2007 se Lo Mengovi dostalo uznání v podobě ocenění za celoživotní přínos bojovému filmu, které převzal na setkání fanoušků ve Philadelphii. Jinak se mu ale bohužel poslední dobou příliš nedaří; jeho jméno je naneštěstí vzpomínáno spíš v souvislosti s alkoholismem a osobními i pracovními problémy, než v souvislosti s jeho rolemi. Nezbývá, než doufat, že nás ještě příjemně překvapí nějakým stylovým comebackem.


23.7.1952
Kowloon Walled City, Hongkong
Meng Lo csfd

Jie wen 4: Wan ťie pchienMade in ChinatownP feng baoEurope RaidersThe Dark SoulGao geung jing dou fuBuddy CopsIp Man 3VelmistrKai xin mo faRe lang qiu ai zhanChrabří bojovníciIp Man 2Xi zhaoJian niang san baoJian xi hei mei guiNan shang nu xiaZe go ah ba zan bau zaAn na yu wu linWo yao jie hunDry Wood, Fierce FireDao shouBao lie xing jingYe chaJi du qiang jianNu jing yu pi tiao keYin yang lu zhi sheng guan fa caiYuk po tuen III: Goon yan ngoh yiuNi ge mie ye changXong xing zi: Zhi jiang hu da feng baoMi hun dangMiao jie gu shiNan yang shi da xie shuXin ying xiong ben seZhong hua zhan shiCrazy Shaolin DisciplesKong woo liu duenSan dung whang yanSecret Service of the Imperial CourtLiang shang jun ziMen from the GutterTian can bianDa qi ying xiong chuanHex After HexHuman LanternsRen zhe wu diLion vs. LionShe diao ying xiong chuan san jiDva šampioni ŠaolinuGuangdong shi hu xing yi wu xiHeaven and Hell GateThe Rebel IntrudersJin bei tongMai ming xiao ziSheng si douZa ji wang ming duiŠaolinští zachránciCan queNepřemožitelný shaolinPět zbraní


Aktualizace osobnostního profilu Meng Lo: 17.2. 2024 18:45