David Chiang 76 let


David Chiang Da Wei vedle mnohých svých hereckých vrstevníků (Chen Kuan Tai, Ti Lung, Chan Sing) vypadal jako naprosté ořezávátko. Na první pohled to byl docela nenápadný střízlík s až směšně úzkými ramínky a zbytečně moc velkýma ušima – nic moc materiál na akční superhvězdu. Ještě že režisér Chang Cheh to viděl jinak a rozhodl se, že z něj hvězdu udělá – bez Chiangova rošťáckého šarmu by totiž hongkongský film 70. let byl o poznání chudší.

Před kamerou se v menších rolích tu a tam objevoval odmala (poprvé už v roce 1952) a jako teenager si zahrál např. ve filmech STREET BOYS (1960) nebo LADIES FIRST (1962). Poté, co dokončil školu, začal pracovat u filmu jako kaskadér. Nebyl to ten nejúžasnější 'fu fighter' pod sluncem (ačkoli kung-fu studoval), ale pravděpodobně nasbíral nějaké zkušenosti v čínské opeře – a obratnost, pružnost a pohyblivost mu nemohl nikdo upřít. David Chiang měl prostě talent – a i tu nezbytnou kapičku štěstí; obojí sehrálo svou roli, když ještě jako v podstatě bezejmenný kaskadér upoutal pozornost režiséra Changa Cheh. Začala se tak dlouhá a plodná spolupráce, z níž vzešla slušná řádka filmových hitů. Chang Cheh našel jednu ze svých múz a David Chiang svého mentora. Prvních větších příležitostí se dočkal v roce 1969 – a už první z Chiangových rolí (jako např. Yi Lo z HAVE SWORD, WILL TRAVEL, či You Xia Er z WANDERING SWORDSMANA) jasně předznamenaly typ postav, které mu seděly nejlépe: jednalo se o hrdiny sebevědomé a nezávislé, kteří měli jeden výrazný společný rys – ať už byli rozverní či rozervaní (či obojí), vždy byli výraznými individualisty.

Ještě v devětašedesátém se ve filmu Changa Cheh v hlavních rolích potkali David Chiang a Ti Lung (HAVE SWORD, WILL TRAVEL; DEAD END). Zrodilo se tak legendární "deadly duo" kung-fu filmu – a jména Chang Cheh, David Chiang a Ti Lung se stala zárukou kasovního úspěchu. Triumvirát někdy nazývaný "železný trojúhelník" stál u zrodu celé řady klasik. Jednou z ingrediencí, jež přispěly k úspěchu "deadly dua", byla bezpochyby chemie, jež na plátně mezi Chiangem a Ti Lungem fungovala. Ti dva byli jako yin a yang – a skvěle se doplňovali. Urostlý a pohledný Ti Lung byl jako dělaný pro role relativně přímočarých, ale o to ušlechtilejších kavalírů – byť v BLOOD BROTHERS (1973) dokázal, že bez problémů zvládne i pravý opak – zatímco útlý, klukovsky a křehce vyhlížející Chiang byl jako doma v rolích sofistikovanějších hrdinů – ať už se jednalo např. o mlčenlivé osamělé vlky (HAVE SWORD, WILL TRAVEL, 1969; THE DUEL, 1971), odvážné a vesměs usměvavé rošťáky (THE WATER MARGIN, 1972; ALL MEN ARE BROTHERS, 1975) anebo nějakou obzvlášť vypečenou kombinaci obojího (DEADLY DUO, 1971). David Chiang byl herecky o něco všestrannější a ve svém projevu poněkud uvolněnější než Ti Lung a ve většině jejich společných filmů hrál prim – Ti Lungovy role bývaly častěji než ty Chiangovy spíše dekorativního charakteru a většinou spadaly do kategorie "sidekick". Oba herci si v první polovině 70. let společně zahráli ve slušné řádce filmů, a to jak v takových, jež byly střižené jim na tělo (VENGEANCE!, 1970; THE DUEL; DUEL OF FISTS, 1971; NEW ONE-ARMED SWORDSMAN, 1971), tak v epických "ansámblových" velkofilmech, které kromě Chianga a Ti Lunga dávaly výraznější prostor i dalším hvězdám studia Shaw Brothers jako byli Wong Chung, Yueh Hua, Chen Kuan Tai a další (THE HEROIC ONES, 1970; THE WATER MARGIN; ALL MEN ARE BROTHERS).

"Železný trojúhelník" nicméně nemohl podobně produktivním zůstat navěky. Senzace jménem Bruce Lee mu trochu obrousila hrany a osvědčený recept na úspěch se nedal ždímat donekonečna. Jak David Chiang, tak Ti Lung přirozeně měli "sólové" ambice a Chang Cheh se kolem poloviny 70. let přesunul na Taiwan, kde se pomalu začala psát další kapitola jeho režisérské kariéry, v níž už hlavní role hráli jiní herci (mezi jinými např. Chi Kuan Chun, Wang Lung Wei a zejména pak Fu Sheng). Slavné trio se ještě sešlo při produkcích jako např. FIVE SHAOLIN MASTERS (1975), SEVEN MEN ARMY (1976) nebo THE NAVAL COMMANDOS (1977), ale "železný trojúhelník" a "deadly duo" už v podstatě patřily minulosti. David Chiang i Ti Lung se už oba snažili jít svou vlastní cestou.


29.6.1947
Šanghaj, Čína
David Chiang csfd

Rob & RollIn Broad DaylightIt RemainsUnder CurrentThe Legend of Enveloped DemonsFrom Vegas to Macau IIIThe Man from Macau IIKung Fu zabijákLove on the Gallery BridgeYou long xi fengDeijiVolbaZao shuShao nian a huIron Fist PillageDa mao xian jia'94 du bi dao zhi qingDračí dvojčataMeng xing shi fenTenkrát v Číně 2Hao men ye yanHei xueKai xin ju wu baYi dan qun yingShuang fei lin menTygr na obchůzceFu gui bi renŽelezní anděléDuo bao ji shang jiLao niang gou saoWhere's Officer Tuba ?Red Force 2Šťastné hvězdyHeaven Can HelpShanghai tan shi san tai baoFeng ling zhong di dao xingLong xiong hu meiShao ye Wei WeiXiao sheng pa paReturn of the Deadly BladeThe Legend of the OwlHeaven and Hell GateJue dai ying xiongLiu he ba faThe LootKong que wang chaoMistr ShaolinuQian wang quan wangThe ChallengerXue rou mo fangDai ying xiongHuo feng huangShi zi mo hou shouShui yue menTang langZi yue shi si xing yeHai jun tu ji duiJiang hu han ziJue sha lingSan shao ye de jian


Aktualizace osobnostního profilu David Chiang: 23.3. 2024 13:36