Jimmy Wang Yu (1944 - 2022)


Narodil se ve Wuxi, v provincii Jiangsu, ale o jeho dětství i dospívání se informace rozcházejí, protože i sám herec rád mlží a dopřává si legendární pel. Zřejmě už ve škole v Šanghaji začal s plaváním a vodním pólem. Stal se reprezentantem a v plaveckých disciplínách slavil poměrně dost úspěchů. Později se stal vojákem, ale zároveň dost pramenů uvádí, že byl přijat na fakultu stavebního inženýrství v Hong Kongu, kde se poprvé setkal s filmem.Jaká chronologie jeho života před první hereckou etapou skutečně byla, je záhadou. Jisté je, že se v roce 1963 zúčastnil svého prvního castingu a v roce 1965 získal konečně roli, a to ve filmu THE TWIN SWORDS který režíroval Chui Chang Wang. Romantické wuxia poznamenalo celou jeho kariéru. Už v tomto filmu bylo jasné, že Jimmy je typ, který přesně pasuje k rámci velkého melodramatu spojeného s mácháním mečem.

THE TRAIL OF THE BROKEN BLADE (1967) byl dalším velkým wuxia snímkem z kmotrovy dílny, ale úspěchů Magnificent Tria rozhodně nedosáhl. Chang Cheh se učil postupy, které ho později proslavily a také pracoval na Wangově charakteru. Brousil diamant. Hrdinu, kterého si lidé oblíbí a budou ho věrně následovat. Ale zatímco připravoval půdu největšímu snímku s Wangem v hlavní roli, Wang se ještě jednou spojil se svým objevitelem Chui Chang Wangem ve filmu THE SWORD AND THE LUTE (1967), kde byl k vidění i jeho stín Lo Lieh. Zatímco Lo se v roce 1967 na chvíli zpronevěřil kmotrovi a točil s jinými režiséry, ke své škodě se neúčastnil projektu, který rok 1967 naprosto ovládnul.

ONE-ARMED SWORDSMAN byl skvěle vystavěný příběh stojící na výborně propracované postavě mladíka, který je i přes svůj nízký původ vyučován mistrem spolu s urozenějšími spolužáky. Ti ho vyprovokují k souboji a rozmazlená mistrova dcera ho připraví o pravou ruku. Zmrzačený muž se dostane do opatrování obětavé dívky (Chiao Chiao) která mu vrátí nejen chuť do života, ale také bojové schopnosti, když mu předá manuál zděděný po otci, ve kterém se vysvětlují techniky levorukého šermu. V kulisovém městečku prodchnutém chladem povstane jednoruký šermíř a naplní všechny aspekty Changova „yanggang“ filmu, který vyzdvihuje mužské aspekty života, boje i hrdinské smrti. Griffin Yueh Feng obsadil ještě v roce 1967 Wanga do dramatu Auntie Lan, čímž trochu narušil linii jeho hrdinských filmů, ale THE ASSASSIN Changa Cheh vráti lhrdinu na jeho místo se vší důstojností a slávou.

Assassin sice nedosáhl slávy jednorukého šermíře, ale rozhodně patří k nejlepším raným wuxia snímkům Changa Cheh. Příběh nadaného šermíře (tentokrát opravdu mistra meče (tien) a nikoli šavle (dao) jako ve swordsmanovi), který pochází z národa Wangů a který se po několika osudových životních událostech stane nájemným vrahem předsedy vlády má několik nepřehlédnutelných předností. Za prvé výborný příběh se silnými dramatickými i melodramatickými prvky, za druhé natolik dobře vytvořené bojové sekvence, že je to pro danou dobu vzniku netypické, velmi dobré kostýmy a tím i zajímavou barevnou symboliku (Wang Yu se tu objvuje v černé, rudé a nakonec bílé) i samotného Wanga ve vrcholné herecké formě. Wang se tu opravdu vytáhl a Assassin určitě patří k jeho nejlepším rolím. Jeho pojetí ovlivnilo i mladší filmové tvůrce a Yimou se jím nechal inspirovat v HRDINOVI s Jetem Li v hlavní roli. Barevnou symboliku, která i v The Assassin vylézá hodně do popředí, ještě zvýraznil a i když ubral vyprávění na původní síle a obětoval děj estetice jednotlivých obrazů, dokázal, jak moc Assassin zapůsobil na publikum i budoucí tvůrce.V The Assassin navíc vygradoval motiv „hrdinského krveprolití“ a s ním spojeného kultu hrdinské mužnosti.


28.3.1944
Wuxi, Jiangsu, Čína
5.4.2022
Taipei, Tchaj-wan
Jimmy Wang Yu csfd

Xue di ziBao wei zhan dui zhi chu dong la! Peng you!TiltWu xiaVyobcovanáHuo tou fu xingWu hu si haiQian ren zhanBo jiao cha laoZajatecThundering NinjaMilionářský expresChuang jiangShanghai tan shi san tai baoMise mociÚtočná síla Guningtou da zhanTian jiang heng caiDa jiao niang ziDu bi dao da zhan du bi daoShen quan da zhan kuai qiang shouXue lian huanDu bi quan wang yong zhan chu men jiu ziDu bi shuang xiongDuel gigantůE tan qun hing ying huiHu hao shuang xingSmrtící meteorDa qian shi jieLie renMuž z HongkonguThe New SpartansDračí četaWo fu, wo fu, wo ziBludný rytířHai yuan chi haoHei se xing qi wuLeng mian huLong hu jin huShuang long chu haiTang ren piao keTie hanZhan shen tanBa wang quanChow KenDa daoJedna pěst jako kladivoKuang feng shaMa Su Zhen bao xiong chouMeng si hung fengTian wang quanYi shen shi danZhong yi menZong heng tian xiaDa sha xingDu hang da biao keHarušiho meč pomstyHei bai daoJianShin Zatôichi: Yabure! Tojin-ken


Aktualizace osobnostního profilu Jimmy Wang Yu: 17.11. 2023 07:15