Roger Michell (1956 - 2021)


Anglický divadelní, filmový a televizní režisér. Jeho otec byl diplomat a díky tomu malý Roger už v dětství poznal kus světa. Narodil se v Pretorii v Jihoafrické republice, další léta strávil s rodiči postupně v Bejrútu a také v Praze v tehdejším Československu. V r. 1977 vystudoval univerzitu v Cambridge a nastoupil jako asistent režie do Royal Court Theatre, kde v té době pracoval jako inspicient i budoucí režisér filmu Trainspotting Danny Boyle. Později přešel Michell do Royal Shakespeare Company, kde v letech 1985 – 1991 pracoval jako režisér. Pak přišla i jeho spolupráce s televizí. Podílel se například na seriálu BUDDHA OF SUBURBIA (1993), který byl adaptací autobiografického románu anglického dramatika, spisovatele a scénáristy Hanifa Kureishiho s Naveenem Andrewsem v hlavní roli.

V r. 2002 dostal Michell příležitost natočit svůj první film v hollywoodské produkci, thriller INCIDENT (2002) v hlavních rolích s Benem Affleckem a Samuelem L. Jacksonem. O rok později se Michell opět inspiruje dílem Hanifa Kureishiho, když převádí do filmové podoby jeho román MATKA (2003), kontroverzní příběh o vztahu starší ženy (Anne Reid) a mladého muže (Daniel Craig). Daniel Craig ztvárnil hlavní roli i v dalším Michellově filmu, natočeném podle knihy Iana McEwana NEZNIČITELNÁ LÁSKA (2004). V dalším filmu VENUŠE (2006) navázal Michell na spolupráci s Hanifem Kureishim, který byl tentokrát autorem scénáře. Film se zabývá vztahem třiasedmdesátiletého muže (Peter O´Toole, který byl za tuto roli nominován na Oskara) a devatenáctileté dívky (Jodie Whittaker). Dalším filmem, v němž by režisér spolupracoval s Danielem Craigem, měla být bondovka QUANTUM OF SOLACE (2008), jednání však kvůli „názorovým rozdílům“ nedopadla úspěšně a režií byl pověřen Marc Forster. Zatím posledním Michellovým režijním počinem je komedie HEZKÉ VSTÁVÁNÍ (2010), do níž obsadil hvězdnou trojici Rachel McAdams, Harrisona Forda a Diane Keaton.

Roger Michell byl ženatý s herečkou Kate Buffery, s níž má dceru Rosie Michell a syna Harryho Michella. Obě děti se věnují herectví. Manželství skončilo v r. 2002, v současné době žije Michell s britskou herečkou Annou Maxwell Martin. V dubnu 2009 se jim narodila dcera Maggie.


5.6.1956
Pretoria, Gauteng, Jihoafrická republika
22.9.2021
Roger Michell csfd

Truth in AdvertisingVévoda z WellingtonuČerný víkendMoje sestřenice RachelBirthdayLe Week-EndKrálovský víkendHezké vstáváníVenušeNezničitelná láskaMatkaIncidentNotting HillTitanic TownMy Night with RegPersuasionReady When You Are, Mr. PatelThe Lost Honour of Christopher JefferiesThe Buddha of SuburbiaDowntown LagosElizabeth: A Portrait in Part(s)Nothing Like a DameBest of BowieTom & IssyMaking of 'Changing Lanes', TheRencontres de cinéma


Aktualizace osobnostního profilu Roger Michell: 17.11. 2023 07:18