Johnny Cash (1932 - 2003)


Legenda americké country & western music, zpěvák a kytarista Johnny Cash se narodil 26. února 1932 v Kingslandu v Arkansasu do rodiny chudého farmáře. Vyrůstal společně s dalšími šesti sourozenci v době velké hospodářské krize a kvůli nepříznivé sociální situaci v rodině musel od pěti let pracovat na bavlníkových plantážích. Neradostné dětství formovalo jeho osobnost a nemalou měrou ovlivnilo jeho život a hudbu, kterou později produkoval. Také ho výrazně poznamenala tragická událost, když v roce 1944 zemřel na následky poranění pilou jeho bratr Jack. S touto ztrátou se vyrovnával celý život a říkal, že se mu bratr zjevuje ve snech. O hudbu a zpěv se začal zajímat již jako malý chlapec a z počátku byl ovlivněn převážně irskou a gospelovou muzikou. Svou první skupinu založil začátkem 50. let během své vojenské služby v tehdejší NSR. Po návratu do Spojených států začal v roce 1954 vystupovat se skupinou "The Tennessee Two" a o rok později uzavřeli smlouvu s firmou Sun Records. Přišly první hity jako "Hey Porter", nebo "Cry, Cry, Cry". V této době také spolupracoval s Elvisem Presleym a Carlem Perkinsem. Následovaly další hity, jako například "Folsom Prison Blues", nebo "I Walk The Line". V roce 1958 opustil společnost Sun Records a uzavřel lukrativní smlouvu s Columbia Records pro kterou natočil hit "Don't Take Your Guns to Town".

Johnny Cash byl dvakrát ženatý. V roce 1950 se seznámil s Vivian Liberto a po návratu z armády se v roce 1954 s ní oženil. Měli spolu čtyři dcery, Rosanne (1955), Kathleen (1956), Cindy (1959) a Taru (1961). Ovšem toto manželství nevydrželo neustálé koncertováni, Cashovu závislost na alkoholu a drogách a v roce 1967 skončilo rozvodem. O rok později skončil Cash s drogami a pitím a podruhé se oženil. Jeho druhou ženou se stala zpěvačka a herečka June Carter. V roce 1969 se jim narodil syn John Carter. Šťastné manželství skončilo v roce 2003, když June zemřela v nashvillské nemocnici na komplikace po složité operaci srdce. Johnny Cash svou ženu následoval v září téhož roku, když podlehl těžkým komplikacím způsobených silnou cukrovkou. Je pochován společně s June v Hendersonville v Tennessee. Během své úspěšné kariéry získal celou řadu ocenění, má také svou hvězdu na hollywoodském chodníku slávy a stal se nejmladším umělcem, který byl uveden do Country Music Hall of Fame. V roce 1999 získal cenu Grammy za celoživotní dílo. Přesto, že Johny Cash již zemřel, zůstala po něm celá řada nevydaných nahrávek a tak již posmrtně vyšlo v roce 2006 album "American V: A Hundred Highways", které zaznamenalo mimořádný úspěch a dokonce se vyšplhalo na vrcholek oficiální americké hitparády. Takže v budoucnu můžeme očekávat další skladby legendárního "muže v černém". V roce 2005 byl o Cashovi natočen film WALK THE LINE, kde ho ztvárnil Joaquin Phoenix.


26.2.1932
Kingsland, Arkansas, USA
12.9.2003
Nashville, Tennessee, USA
Johnny Cash csfd

Walk the LineŠtvanecAll My Friends Are CowboysRadio Star - die AFN-StoryDostavníkPoslední dny Jesse JameseBaron a ostrý BillProvinční vraždaCountry Comes HomeHrdost Jesseho HallamaThaddeus Rose and EddieGospel Road: A Story of JesusPřestřelkaThe Road to NashvilleHootenanny HootDoor-to-Door ManiacSimpsonoviOdpadlíkDoktorka QuinnováSever a JihJohnny Cash and FriendsColumboLittle House on the PrairieThe Partridge FamilyThe DeputyThe RebelRanch PartyDisneylandThe Jackie Gleason ShowJohnny Cash: The Redemption of an American IconDark Side of the '90sRamin FallahJimmy Carter: Rock & Roll PresidentMy Darling VivianPopStoryLinda Ronstadt: The Sound of My VoiceThe Gift: The Journey of Johnny CashReMastered: Mazaný prezident a Johny CashJak se kalila hudbaAmerická 70. létaJmenuji se Johnny CashWinding Stream, TheLegendy rockuJohnny Cash: Live at Montreux 1994Johnny Cash at Folsom PrisonJohnny Cash's AmericaBob Dylan: Greatest HitsRockabilly Legends: They Called It Rockabilly Long Before It Was Called Rock 'n' Roll, TheThe Other Side of the Mirror: Bob Dylan at the Newport Folk Festival


Aktualizace osobnostního profilu Johnny Cash: 5.11. 2023 08:29