Takeši Kitano 77 let


V současné době bezesporu jeden z nejvýznamnějších japonských umělců. Herec, režisér, scénárista, komik, spisovatel, malíř a televizní moderátor. Narodil se jako Take-chan v Tokyu. Původně se měl stát inženýrem, ale pro svoji rebelantskou povahu byl ze studií vyloučen. Začátky měl pěkně těžké. Živil se všelijak, mimo jiné jako boxer nebo poslíček v nočním klubu. Když jednoho dne dostal šanci zaskočit za nemocného komika jako bavič v baru, objevil v sobě herecké a zejména komediální vlohy a od té doby bylo už o jeho dalším osudu rozhodnuto.

V r.1989 debutoval i jako režisér kriminálně dramatickým snímkem, který vyšel na Západě pod názvem VIOLENT COP. Na tomto filmu se podílel i jako scénárista, střihač a ztvárnil hlavní úlohu nekompromisního policejního detektiva. Následovaly další filmové projekty, které opět Kitano napsal i režíroval a ve většině z nich hraje ústřední postavu. Jeho filmy se dočkaly značného ohlasu a to nejen v Japonsku a pravidelně sbírají celou řadu ocenění. Kitano si také začíná vytvářet svůj osobitý filmařský styl. Ve svých dílech naprosto mistrně kombinuje drsnou kriminálku, akci i černý humor. Z nejznámnějších můžeme zmínit třeba BOILING POINT (1990), SONATINE (1993), OHŇOSTROJ (1997) - mimo jiné oceněný Zlatým lvem na festivalu v Benátkách, VE SPÁRECH YAKUZY (2000), SAMURAJ (2003) apod.

Občas si zahraje i ve filmech jiných režisérů - hojně spolupracuje například s Nagisou Ošimou (japonské historické drama POSLEDNÍ SAMURAJ). Mohli jsme jej vidět i v brutálním akčním thrilleru BATTLE ROYAL. Objevil se po boku Keanu Reevese v kanadsko-americkém kultovním sci-fi JOHNNY MNEMONIC.

V r.1995 prodělal těžkou havárii při jízdě na motocyklu, při které téměř zahynul. Strávil měsíc v nemocnici a po návratu hodně změnil svůj osobní život. Začal se aktivně věnovat malování, což se hodně projevilo i na jeho filmech. Takeshi Kitano je též autorem více než padesáti knih. Píše novely, eseje, poezii i filmové kritiky. V Japonsku účinkuje v pěti televizních pořadech týdně, z nichž u nás byla uvedena např. komediální tv soutěž "TAKEŠIHO HRAD". Uspořádal nespočet výstav svých obrazů a nadále čile natáčí na obou stranách kamery.


18.1.1947
Adachi, Tokyo, Japonsko
Takeši Kitano csfd

KubiFutacu no sokokuDuch ve strojiFinální ukrutnostHagokuDoctor X: Gekai daimon mičiko – SpecialDžinsei no jakusokuOnna ga nemuru tokiThe Manzai 2016AkamedakaGekidžóban MozuSedm statečných seniorůThe ManzaiKuroi FukuinThe Manzai 2014The Manzai 2013Anata eThe Manzai 2012Ukrutnost nade všeThe Manzai 2011KikokuUkrutnostAchilles a želvaAno Senso wa Nan Datta no kaGuilala no gjakušú: Tójako summit kiki ippacuChacun son cinémaSláva filmovému tvůrci!Wada Akiko sacudžin džikenTakeshis'IzoKrev a kostiBattle Royale II: RequiemSamurajAkeči Kogoró tai kaidžin nidžú mensóKičikuBattle RoyaleVe spárech yakuzyKikudžiroPoslední samurajTokyo EyesOhňostrojGoninJohnny MnemonicVšichni to dělají!Settoku: Jehovah no šónin to jukecu kjohi džikenSonatineZrození patriarchyErotikkuna kankeiSakana kara daiokišin!!Šura no densecuHoshi wo tsugu monoZansacu: Secunaki mono, sore wa aiŘíjen, 3:4Ten chlap je magor!AnegoJen žádné komixy!JašaZa smíchem slzyJukkai no mosquitoVeselé Vánoce, pane Lawrenci


Aktualizace osobnostního profilu Takeši Kitano: 2.11. 2023 21:39