Bill Moseley 72 let


Bill (William) Moseley, americký herec a muzikant, známý zejména svými rolemi v dnes již klasických hororech jako jsou HOUSE OF 1000 CORPSES, REPO! THE GENETIC OPERA, THE DEVIL’S REJECTS a samozřejmě svou první velkou rolí v žánru, postavou Chop Topa v The TEXAS CHAINSAW MASACRE 2.

Svou první filmovou roli dostal v roce 1982 v thrilleru Alana Rudolpha ENDAGERED SPECIES, v němž si zahrál postavu taxikáře. V roce 1985 následovala role ve sci-fi snímku OSA. Zlom v kariéře pak nastal s rolí Chop Topa v hororu THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE 2, kterou mu Tobe Hooper nabídl poté, kdy ho viděl hrát v nezávislém kraťasu The Texas Chainsaw Manicure. Dva roky po TCM 2 se objevil ve filmu MAMBA a v remaku hororu THE BLOB. V roce 1989 byla série hororových rolí přerušena krimi-komedií PINK CADILLAC, kde ztvárnil roli Darrella. V témže roce se však stihl vrátit k hororu a sice hlavní postavou vraždícího Ricky „Santy“ Caldwella v pokračování SILENT NIGHT, DEADLY NIGHT 3: BETTER WATCH OUT!. Popularitu, z které se těšil po TCM 2, mu však tyto filmy nepřinesly.

V roce 1990 se dále objevil ve čtyřech filmech: CRASH AND BURN, THE FIRST POWER, THE END OF INNOCENCE a remake slavného NIGHT OF THE LIVING DEAD v režii Toma Saviniho. V roce 1993 měl menší roli v kultovním snímku ARMY OF DARKNESS, kde si zahrál vůdce „mrtváků“. Následovalo několik nejrůznějších rolí a roliček, zejména televizních, avšak většího úspěchu se dočkal až v roce 2003, kdy se ukázal v roli maniaka Otise B. Driftwooda ve filmu HOUSE OF 1000 CORPSES. S touto rolí se mezi hororovými fanoušky opět stal ikonou a roli Otise si zopakoval v sequelu THE DEVIL’S REJECTS, opět v režii Roba Zombieho.

Své pěvecké schopnosti na filmovém plátně pak naplno předvedl v roce 2008 ve futuristickém snímku REPO! THE GENETIC OPERA. Zde ztvárnil postavu Luigi Larga, jednoho ze synů biotechnického magnáta. Ve filmu se objeví po boku Sarah Brightman, zpěváka Ogre, či Paris Hilton. A sled převážně hororových rolí pokračuje i v následujících letech, HOUSE, BABYSITTER WANTED, THE ALPHABET KILLER, THE TORTURED, a zatím poslední BLOOD NIGHT. Post-produkce však probíhá u celé řady dalších filmů, ve kterých se s tímto charismatickým hercem znovu setkáme.


11.11.1951
Barrington, Illinois, USA
Bill Moseley csfd

DevotionKeoma RisesNatty KnocksThe GatheringDead by Midnight (Y2Kill)Hayride to HellJasperSin EaterMangled, ThePrisoners of the GhostlandI Am Fear3 from HellAž do poslední smrtiBig Top EvilExorcism at 60,000 FeetGothic HarvestHandy DandyShed of the DeadTabbott's Traveling Carnivale of TerrorsAmerican ExorcistCrepitusCynthiaMinutes to MidnightThe ChurchBoarDark Roads 79Death HouseGrindhouse NightmaresSmotheredThe AlcoholistThe HordeThe Possession ExperimentAlmost MercyNight of the Living Dead: Darkest DawnOld 37The Devil Dogs of Kilo CompanyCharlieho farmaDisciplesHouse of the WitchdoctorTexaský masakr motorovou pilou 3DDuše mrtvýchEldoradoInfliction, TheRogue RiverThe Devil's CarnivalExit HumanityVendetta2001 maniaků: Pole vřískotuAnderson's CrossGodkillerThe GravesTouha po pomstěBlood Night: The Legend of Mary HatchetDead AirThe Devil's TombThe Haunted World of El SuperbeastoHouseRepo: Genetická opera!Sám v temnotě 2Vraždy podle abecedy


Aktualizace osobnostního profilu Bill Moseley: 31.10. 2023 13:56