Franco Brusati (1922 - 1993)


Franco Brusati se v italské kinematografii prosadil jako scenárista, sám také natočil osm vlastních filmů, kromě toho byl autorem řady divadelních her. I když ne všechny jeho filmové práce měly vysoké umělecké hodnoty, vždy nesly pečeť profesionálního přístupu se schopností detailního vykreslení psychologie postav, což se týká jak scénářů, tak později i filmové režie a divadelních her. Brusati pocházel z Milána, studoval v Anglii, v Ženevě pak získal doktorát z politologie, vzdělání nakonec završil studiem práv v rodném Miláně. Tady také začínal jako novinář, v roce 1949 se přestěhoval do Říma, kde brzy našel uplatnění u filmu.

Jako filmový režisér se v mezinárodním měřítku prosadil s komedií CHLÉB A ČOKOLÁDA (Pane e cioccolata, 1973). Peripetie italského imigranta (Nino Manfredi) ve Švýcarsku zabodovaly v udílení domácích cen Italského syndikátu filmových novinářů a Donatellových cen, Brusati si za film odnesl také Stříbrného medvěda z festivalu v Berlíně. Dodejme, že jen v italských kinech vidělo film více než pět miliónů diváků. Zaujal také dalším filmem, příběhem dvou sourozenců, kteří se scházejí v domě svých rodičů, ZAPOMENOUT NA BENÁTKY (Dimenticare Venezia, 1979). Také tento film získal dvě prestižní ceny na domácí půdě a jako nejlepší neanglicky mluvený film byl nominován na Oscara.

V osmdesátých letech představil Brusati poslední dvě divadelní hry a poslední dva filmy. Díky hvězdnému obsazení (Vittorio Gassman, Giancarlo Giannini) dosáhl opět mezinárodního ohlasu s komedií STRÝČEK ZA VŠECHNY PENÍZE (Lo zio indegno, 1989). Dodejme, že Franco Brusati byl také dvakrát členem poroty na prestižních filmových přehlídkách, v roce 1978 na festivalu v Cannes a v roce 1983 v Berlíně. Zemřel v Římě 28. února 1993 ve věku sedmdesáti let na následky leukémie.


4.8.1922
Milano, Lombardy, Itálie
28.2.1993
Řím, Lazio, Itálie
Franco Brusati csfd

Strýček za všechny penízeIl buono soldatoDimenticare VeneziaLundi la fêteChléb a čokoládaTulipani di Haarlem, IZahrada Finzi-ContiniůLotr po praviciRomeo a JulieSuo modo di fare, IlAmori pericolosiIl disordineSmogUna vita violentaI dolci inganniVia MarguttaPadrone sono me..., IlCento anni d'amoreSiluri umaniTři zlodějiUlisseHrdinové neděleJolanda la figlia del corsaro neroL'âge de l'amourNevěrniceArt. 519 codice penaleI tre corsariMoglie per una notteAnnaAtto d'accusaSenza bandieraDomenica d'agostoDue mogli sono troppeIl brigante Musolino


Aktualizace osobnostního profilu Franco Brusati: 29.11. 2023 21:25