J. K. Rowling 58 let


Joanne "Jo" Rowlingová, známá spíše pod jménem J. K. Rowling, se sice neproslavila ve filmovém řemeslu, stala se však velmi důležitou kapitolou kouzelnické dětské fantasy literatury, díky své sedmidílné fantasy sérii Harry Potter, která se v roce 2001 začala filmovat a poslední díl (rozdělen na dvě části) bude natočen v roce 2011. Díky této sérii je Joanne známá po celém světě a má nespočet fanoušků a obdivovatelů.

Joanne již jako malá psala fantasy povídky, které pak často četla se svou sestrou. Její první takováto povídka vyprávěla o králíkovi jménem Rabbit, který dostal spalničky a následovně ho začali navštěvovat všichni jeho přátelé. Její literární vzor byla spisovatelka Jessica Mitford, od které měla všechny její díla.

Joanne navštěvovala střední školu Wyedean School and College, kde její matka pracovala jako technik v oddělení vědy. V tom období také byla vzorem pro vznik Hermiony z Harryho Pottera, tím se však příliš nechlubí. Po roce studia v Paříži se přestěhovala do Londýna, kde začala pracovat jako výzkumník a dvoujazyčný tajemník pro Amnesty International.

V roce 1990 byla čtyři hodině Joanne zdržena ve vlaku do Londýna, přičemž se jí začínal rýsovat příběh o brejlatém kouzelníkovi Harrym Potterovi. Za nedlouho se z tohoto tématu stala literární i filmová legenda. U prvního dílu u prvních vydání byla Joanne zveřejněna s celým jménem, později se však začala strachovat, že by její díla lidé nekupovali kvůli tomu, že je žena a proto se začala publikovat jako J. K. Rowling a dnes téměř žádní nefanoušci neznají její celé jméno.


31.7.1965
Yate, England, Velká Británie
J. K. Rowling csfd

Fantastická zvířata: Brumbálova tajemstvíFantastická zvířata: Grindelwaldovy zločinyFantastická zvířata a kde je najítHarry Potter a Relikvie smrti - část 2Harry Potter a Relikvie smrti - část 1Harry Potter a Princ dvojí krveHarry Potter a Fénixův řádHarry Potter a Ohnivý pohárHarry Potter a vězeň z AzkabanuHarry Potter a Tajemná komnataHarry Potter a Kámen mudrcůC.B. StrikePrázdné místoThe Tale of the Three BrothersHarry Potter és a bölcsek köveDiscovering the Real World of Harry PotterMagická slova: Příběh J. K. RowlingovéSimpsonoviHarry Potter 20 let filmové magie: Návrat do BradavicHarry Potter: A History of MagicBehind Closed DoorsTom Felton Meets the SuperfansCreating the World of Harry Potter, Part 7: Story


Aktualizace osobnostního profilu J. K. Rowling: 22.11. 2023 13:54