Herbert Ross (1927 - 2001)


Americký režisér Herbert Ross se narodil 13. května 1927 v Brooklynu. Uměleckou kariéru zahájil začátkem 40. let jako baletní tanečník a později slavil úspěch jako choreograf broadwayských muzikálů. Do Hollywoodu se dostal v průběhu 50. let, když spolupracoval jako odborník na tanečních choreografiích v několika muzikálových filmech, jako například CARMEN JONES, KLUB MLADÝCH, SUMMER HOLIDAY, nebo FUNNY GIRL, kde se poprvé setkal s Barbrou Streisand.

V roce 1977 natočil snímek NOVÝ ZAČÁTEK s Shirley MacLaine, který získal celkem 11 nominací na Oscara včetně kategorie nejlepší film a režie. O rok později navázal na úspěch zdařilou komedií APARTMÁ V KALIFORNII s Jane Fondovou. V 80. letech natáčel převážně komedie, jako NÁVRAT MAXE DUGANA s Matthewem Broderickem, nebo TAJEMSTVÍ MÉHO ÚSPĚCHU s Michaelem J. Foxem. V roce 1995 natočil svůj poslední film, komediální drama DÁMSKÁ JÍZDA s Whoopi Goldberg.

Herbert Ross byl dvakrát ženatý. První ženou byla od roku 1959 balerína a později baletní učitelka Nora Kaye. Manželství skončilo v roce 1987, když Nora podlehla rakovině. Následující rok se oženil podruhé, když si vzal herečku Lee Radziwil. Manželství skončilo v roce 1999 rozvodem. Herbert Ross zemřel na selhání srdce 9. října 2001 ve věku 74 let. Je pohřben na hřbitově Westwood Village Memorial Park Cemetery v Los Angeles (Kalifornie).


13.5.1927
Brooklyn, New York City, New York, USA
9.10.2001
New York City, New York, USA
Herbert Ross csfd

Dámská jízdaSemtex BluesZa každou cenuMoje modré nebeOcelové magnólieTajemství mého úspěchuTanečníciFootlooseProtokolNávrat Maxe DuganaPříběh z HollywooduPennies from HeavenNižinskýApartmá v KaliforniiDěvče pro zábavuNový začátekSherlock Holmes ve VídniFunny LadyVstupteKonec SheilyZahraj to znovu, SameT.R. BaskinBásník a kočičkaSbohem, pane profesore!Wonderful TownPoster BoyThe Bell Telephone HourJean-Pierre Aumont, charme et fou-riresIntimate Portrait: Marsha MasonIntimate PortraitMaking of 'The Goodbye Girl', TheThe 50th Annual Academy AwardsTomorrow Coast to Coast


Aktualizace osobnostního profilu Herbert Ross: 14.3. 2024 09:45