Alexej Gsöllhofer (1925 - 2010)


Český herec Alexej Gsöllhofer pochází z Prahy, k divadlu jej přivedl otec, který byl nadšeným ochotníkem a režisérem amatérského souboru v pražském Divadle na Slupi. Alexej původně studoval obchodní školu, za války se pak dostal na Státní konzervatoř, kde vystudoval herectví (1947); již tady mezi spolužáky potkal později významné osobnosti, například Vladimíra Ráže nebo Jaroslavu Adamovou. Po základní vojenské službě pak získal první angažmá v zájezdovém souboru Vesnického divadla, kde strávil sedm let (1949-1956). Jednu sezónu odehrál v Městském oblastním divadle v Benešově (1956-1957) a na dalších třicet let spojil svůj život s Pardubicemi, kde hrál ve Východočeském divadle.

Angažmá Alexeje Gsöllhofera ve filmu a televizi bylo limitováno jeho divadelními závazky mimo Prahu, což stejně jako u řady jiných herců vedlo k poměrně málo početné filmografii, navíc jen v menších rolích. Před kamerou stál poprvé v nevelké roli stavbaře ve filmu RYCHLÍK DO OSTRAVY (1960). Až po deseti letech se pak příležitostně vracel před kameru především v televizi, kde hrál v inscenacích, nové uplatnění ve filmu našel až několika menšími rolemi v historických filmech jako SVÍTALO CELOU NOC (1980), HODINA ŽIVOTA (1981) nebo PUTOVÁNÍ JANA AMOSE (1983). Naposledy stál Gsöllhofer před kamerou v televizním seriálu DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY (1989).

V roce 1986 odešel Alexej Gsöllhofer do důchodu, ale nadále o sobě dává vědět v dalším oboru, kterému se dlouhodobě věnoval, a sice psaní. Oblíbil si především detektivní žánr, publikoval četné povídky, ale i fejetony, autorsky spolupracoval také s pardubickým studiem Československého rozhlasu, které uvádělo jeho hry. Pro jeviště Východočeského divadla upravil román Ed McBaina Oko za oko, sám byl autorem románu Skrze koho podezření, podle nějž pak Petr Schulhoff natočil kriminálku VÍM, ŽE JSI VRAH (1971). Poslední prací Alexeje Gsöllhofera je vzpomínková kniha s hereckými historkami, kterou vydal v roce 2009 pod názvem „... a na co jsem nezapomněl“.


27.11.1925
Praha, Československo
8.10.2010
Pardubice, Pardubice, Pardubický kraj, Česko
Alexej Gsöllhofer csfd

Záchvěv strachuPutování Jana AmoseKouzelné dobrodružstvíHodina životaSvítalo celou nocLásky mezi kapkami deštěIdiotkaTřináctá legendaVítězný lidDalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čertPoslední exilZákon starého mužeTam, kde hnízdí čápiVlčí halířAgentHorká zimaPomstaPřípad Jules VerneByly noci májovéDáma v jezeřeRychlík do OstravyDobrodružství kriminalistiky


Aktualizace osobnostního profilu Alexej Gsöllhofer: 28.3. 2024 15:48