Richard Linklater 63 let


Americký režisér, scénárista a herec Richard Linklater se narodil v Houstonu. Tady taky studoval na státní univerzitě, ale odešel během stáže, aby pracoval na ropné plošině v Mexickém zálivu. Čas na plošině si krátil literaturou, ale po návratu na „pevnou zem“ se u něj vyvinula jiná láska – k filmu. Začal hodně navštěvovat divadla a právě tehdy si uvědomil, že chce být režisér. Za vydělané peníze si koupil kameru a další potřebné vybavení a přesunul se do Austinu, kde si ho všimli z Austin Film Society.

Děj mnoha jeho filmů se odehrává během jediného dne. Exemplárním příkladem je hned další film SLACKER (1991), který představuje obyčejný den ve městě Austin. Stejného plánu se drží i další filmy: komedie OMÁMENÍ A ZMATENÍ (1993), romantické snímky PŘED ÚSVITEM(1995) a PŘED SOUMRAKEM (2004) a drama PŘIZNÁNÍ (2001). Za film Před soumrakem byl Linklater v roce 2005 nominován na cenu Akademie za nejlepší scénář. Pouští se taky do komedií jako je ŠKOLA RO(C)KU (2003) s Jackem Blackem v hlavní roli a remake filmu ŠPATNÉ ZPRÁVY PRO MEDVĚDY (2005).

V roce 2006 opět Linklater překvapuje. Jako předlohu dalšího filmu si vybírá knihu P. K. Dicka (Minority Report, Total Recall) TEMNÝ OBRAZ. Film sice natáčí zcela normálním způsobem, ale punc výjimečnosti a originality mu dodává, kromě skvělých hereckých výkonů, převod do animované podoby. Linklater používá techniku rotoskopii, kterou si už osahal v předchozím anomovaném filmu SNÍM ČI BDÍM? (2001).

V roce 2003 dělá dokument pro HBO s Rodney Rothamem s názvem $5.15/HR. Zabývá se minimálními mzdami pracovníků v restauracích a fastfoodech. Na základě dokumentu vzniká o tři roky později film FAST FOOD NATION, který tyhle poměry kritizuje. Linklaterův zatím poslední film má název ME AND ORSON WELLES a jde o adaptaci románu R. Kaplowa.


30.7.1960
Houston, Texas, USA
Richard Linklater csfd

Hit ManApollo 10 1/2: Dítě kosmického věkuKde se touláš, BernadettoPoslední miseEverybody Wants Some!!ChlapectvíPřed půlnocíBernieJá a Orson WellesFast Food NationTemný obrazŠpatné zprávy pro Medvědy$5.15/Hr.Před soumrakemŠkola rockuPřiznáníSním či bdím?Newton BoysPředměstíPřed úsvitemOmámení a zmateníHeads I Win/Tails You LoseFlákačIt's Impossible to Learn to Plow by Reading BooksUp to SpeedThat Animal Rescue ShowInning by Inning: A Portrait of a CoachWoodshockAnother Day at the OfficeLive From Shiva's Dance FloorMaking a Scene


Aktualizace osobnostního profilu Richard Linklater: 6.11. 2023 08:36