Tony Richardson (1928 - 1991)


Cecil Antonio "Tony" Richardson byl anglický divadelní a filmový režisér a producent. Narodil se roku 1928 v anglickém Yorkshire ve městě Shipley do rodiny chemika. Na začátku své kariéry byl mimo jiné zvolen prezidentem "Oxford University Dramatic Society" a "Experimental Theatre Club" a dále působil jako divadelní kritik univerzitního časopisu Isis.

Roku 1964 Richardson obdržel dva Oscary (nejlepší režisér a nejlepší snímek) za film TOM JONES a jedná se o adaptaci románu Henryho Fieldinga z r. 1749. Richardsonova práce byla stylisticky vysoce rozmanitá. Kupříkladu jeho SLEČNA UČITELKA (Madamoiselle), drama ve stylu filmu-noir odehrávající se na francouzském venkově s Jeanne Moreau v hlavní roli. ÚTOK LEHKÉ KAVALERIE (The Charge of the Light Brigade) podle povídky Alfreda Tennysona, během jehož produkce se Richardson nepohodl s Osbornem. NED KELLY, příběh o australském psanci, kterého ztvárnil Mick Jagger, frontman skupiny The Rolling Stones.

V roce 1974 odjel do Los Angeles pracovat na scénáři s hercem Samem Shepardem, ale z produkce filmu nakonec sešlo. Naopak Richardson se překvapivě do L.A. přistěhoval. Později téhož roku začal pracovat na filmu MAHOGANY s Dianou Ross, avšak byl vyhozen zakladatelem Motown Productions, která film produkovala, Berrym Gordym, jež sám převzal režii.

Richardson byl ženatý (1962-1967) s herečkou Vanessou Redgrave, s níž měl dvě dcery, také známé herečky, Natashu Richardson (1963-2009), která zemřela na následky nešťastné náhody při lyžování s manželem Liamem Neesonem. Druhou dcerou je Joely Richardson, známá např. ze seriálu PLASTICKÁ CHIRURGIE S.R.O., v němž hraje Julii NcNamara. Richardson opustil Vanessu Redgrave kvůli Jeanne Moreau, ačkoli jejich manželství se nikdy nerealizovalo. V roce 1972 měl ještě vztah s Grizeldou Grimond (dcerou britského politika Jo Grimonda), s níž se mu narodila dcera Katharine. Tony Richardson byl bisexuální, ale nikdy to veřejně nepřiznal do doby, kdy onemocněl AIDS. Zemřel na komplikace této nemoci v roce 1991 v Los Angeles.


5.6.1928
Shipley, Yorkshire, England, Velká Británie
14.11.1991
Los Angeles, California, USA
Tony Richardson csfd

Operace Fantóm operyWomen and Men: Stories of SeductionBeryl Markham: A Shadow on the SunPenalty PhaseHotel New HampshireHraniceDeath in Canaan, AJoseph AndrewsMahoganyMrtvý favoritA Delicate BalanceNed KellyNijinsky: Unfinshed ProjectHamletLaughter in the DarkÚtok lehké kavalerieNámořník z GibraltaruSlečna učitelkaThe Loved OneTom JonesOsamělost přespolního běžceKapka meduSanctuaryKomikSubject for Scandal and Concern, AOhlédni se v hněvuThe GamblerOthelloMaminka to nedovolíRed and BlueDe películaBlack Mail


Aktualizace osobnostního profilu Tony Richardson: 13.11. 2023 08:23