Antonia Bird (1951 - 2013)


Antonia Bird se narodila v roce 1959 (některé zdroje uvádí datum 30. listopadu 1958) v Londýně. Její otec se snažil prosadit v herectví a matka, která chápala, že manželovo zaměstnání je nejisté, se snažila zajišťovat do domácnosti pravidelný příjem tím, že pracovala jako číšnice a uklízečka. Antonia byla jedináčkem a svou samotu a izolovanost řešila pomocí představ a bohaté fantazie. Když byla trochu starší, rozhodla se pro herectví a v šestnácti letech se dala k divadlu.

Do Britské národní filmové školy, ani do kurzu režisérů BBC přijata nebyla. Nakonec přece jen dostala šanci a tou bylo, že se podílela na režírování první řady nechvalně proslulého britského seriálu EASTENDERS. Poté se podílela i na režírování dalších seriálů jako CASUALTY a INSPEKTOR MORSE, a také několika televizních filmů. V roce 1993 natočila pro BBC film SAFE. Za tento snímek pojednávající o životě nižších vrstev Londýna, bezdomovců a dětí ulice, získala dokonce několik ocenění.

V roce 1994 natočila film PRIEST, který se setkal s velkým úspěchem. Zabývá se sexuální problematikou v církvi a hlavní postavou je zde homosexuální kněz. Podruhé (po TV filmu Safe z roku 1993) zde spolupracovala s Robertem Carlylem, který se objevil ještě v několika jejích pozdějších filmech. Snímek získal ceny na festivalech v Edinburghu, Torontu a Berlíně. Tento úspěch otevřel Antonii cestu do Hollywoodu. Režírovala zde film ŠÍLENÁ LÁSKA, kde se v hlavních rolích objevují Drew Barrymore a Chris O´Donnell. S velkým ohlasem se však nesetkal. V roce 1997 se Antonia Bird vrací do Velké Británie a natáčí film PARTA s Robertem Carlylem v hlavní roli. Připisuje si další dvě ceny na jednom z francouzských filmových festivalů. Dalším filmovým počinem s Carlylem v hlavní roli byl snímek DRAVCI (1999), který se natáčel v koprodukci Mexika, Velké Británie, Slovenska a Česka.

Krátce před natočením Dravců založila Antonia s Carlylem, Markem Cousinsem a scénáristou Irvinem Welshem společnost 4Way Pictures, která se společně s BBC podílela na několika projektech. Antonia se vrátila k televizi režií snímku PÉČE. Tento film získal ceny na festivalech ve Walesu a v Ženevě. U televize pokračovala filmy REHAB (2003), ZÁŘÍ 2001: SMRT PŘIŠLA Z HAMBURKU (2004) a CRACKER (2006). Na rok 2008 je pod její režií plánován film THE MEAT TRADE.


27.5.1951
Londýn, England, Velká Británie
24.10.2013
Londýn, England, Velká Británie
Antonia Bird csfd

CrackerZáří 2001: Smrt přišla z HamburkuRehabPéčeDravciPartaŠílená láskaPriestSafeMužský rodVesniceA Passionate WomanMI5Full StretchVenkovská praxeThe Men's RoomTECXSaracenSouth of the BorderThin AirInspektor MorseCasualtyEastEndersPoldovéOff by HeartWomen Making Films: A New Road Movie Through CinemaVenice Report


Aktualizace osobnostního profilu Antonia Bird: 14.4. 2024 18:22