Audie Murphy (1925 - 1971)


Audie Murphy se narodil v chudé texaské rodině pachtýřů. Od malička musel pomáhat na farmě lovit králíky, aby jeho rodina měla co jíst a od jak živa snil o armádě. V roce 1940 jeho otec odešel od rodiny a matka rok na to zemřela. Proto, když začala druhá světová válka snažil se zapsat jako dobrovolník. Bohužel ještě nedovršil věku 18 let a tak jeho žádost byla zamítnuta. Jeho sestra Corinne mu však pomohla zfalšovat dokumenty a na další pokus byl naverbován. Chtěl do oddílu parašutistů nebo mariňáků, ale jeho malý vzrůst a váha mu to nedovolovaly. Po základním výcviku v Americe byl odeslán do Maroka kde se zúčastnil rozsáhlejšího výcviku.

V lednu roku 1945 se dostal svou skupinou pod nepřátelský nápor, neváhal a vyběhl z příkopu kde byly schovaný, vyskočil na hořící tank, který mohl každou chvíli explodovat a začal odrážet německé vojsko. Ve válce zabil přes 240 vojáků a vysloužil si 33 medailí. Když se vrátil zpátky byl miláčkem národa. Dostal se na obálku časopisu Life a Hollywood na sebe nedal dlouho čekat. Jeho knižní autobiografie ‚To Hell and Back' byla zfilmovaná v roce 1955.

Natočil 44 filmů (převážně westerny), hrál country a psal písně jejichž interpretem byl např. i Dean Martin. Jeho svíčka života nedohořela, ale byla sfouknuta 28.května 1971 při letecké havárii.


20.6.1925
Kingston, Texas, USA
28.5.1971
Roanoke, Virginia, USA
Audie Murphy csfd

A Time for DyingPrůsmyk apačůGunpointTexicanLupiči z ArizonyMivtza KahirApache RiflesBullet for a BadmanRychlý pistolníkGunfight at Comanche CreekShowdownSix Black HorsesBattle at Bloody BeachPosse from HellWar Is HellHell Bent for LeatherNezničitelníSeven Ways from SundownBezejmenná kulkaNedozírný vlivThe Wild and the InnocentThe Gun RunnersThe Quiet AmericanŠerifem proti své vůliJoe ButterflyNoční přepadeníPevnost PetticoatWalk the Proud LandWorld in My CornerTo Hell and BackDestryDrums Across the RiverRide Clear of DiabloColumn SouthGunsmokeTumbleweedSouboj v Silver CreekThe Cimarron KidThe Red Badge of CourageKansas RaidersSierraThe Kid from TexasBad BoyBeyond GloryTexas, Brooklyn and HeavenWhispering SmithStartimeSuspicionGeneral Electric TheaterBudd Boetticher: A Man Can Do ThatBiography: Audie Murphy: Great American HeroTravelin' LightThe Big PictureAllen in MovielandThe Colgate Comedy Hour


Aktualizace osobnostního profilu Audie Murphy: 27.2. 2024 22:49