Tom DiCillo 70 let


Zdravě nezávislý režisér Tom DiCillo roku 1979 vystudoval univerzitu v New Yorku a mnohamilionovému městu je věrný dodnes. Studoval spolu s Jimem Jarmuschem a právě ten mu pomohl v začátcích. Po školních krátkometrážních radostech tak DiCillo stál za kamerou například v Jarmuschově road movie PODIVNĚJŠÍ NEŽ RÁJ (1984) a v řadě dalších nezávislých snímcích. Zároveň se věnoval i herectví i divadlu, psal scénáře a všechny nabité zkušenosti zúročil do svého komediálního debutu JOHNNY SUEDE z roku 1991 (Hlavní cena v Locarnu). S citem pro výběr herců objevil bezpečně neznámého Brada Pitta.

Že dokáže točit inteligentní, vlídné a zábavné snímky s vypointovaným scénářem předvedl hned i následující rok. Místy autobiografický ŽIVOT V SEDMÉM NEBI (1996) nabídl výživnou půdu pro fenomenálního Johna Turturra. A ten ji s chutí přijal.

Následovala satirická komedie OPRAVDOVÁ BLONDÝNKA (1997), s níž se vrací do oblíbeného prostředí filmového a televizního. Další černá komedie BOUCHAČI A BOUCHAČKY (2001) nabídla opět řadu trhlých postav v bizardních situacích, v čele s policistou trpícím strašlivým houserem. Zatím posledním DiCillovým režijním zářezem je komedie OPILÍ SLÁVOU (2006), se kterou slavil úspěch například na festivalu v San Sebastianu.

DiCillo mimo jiné četně spolupracuje zejména s „nezávislou dámou“ Catherine Keener, jejím mužem Dermotem Mulroneyem nebo Stevem Buscemim.


14.8.1953
Camp LeJeune, North Carolina, USA
Tom DiCillo csfd

Opilí slávouBouchači a bouchačkyOpravdová blondýnkaŽivot v sedmém nebiŽivot v oblouzněníJohnny SuedeFlakedChicago FireZákon a pořádek: Útvar pro zvláštní obětiDobrá manželkaLights OutZákon a pořádek: Los AngelesZákon a pořádek: Zločinné úmyslyMůj přítel MonkDown in ShadowlandThe Doors - When You're StrangeKafe a cigáraEnd of the NightThe BeatRobert Wilson and the Civil WarsRobinson no niwaPodivnější než rájVarietyTrvalá dovolenáUnderground U.S.A.BurroughsKáva a cigaretyChain Letters


Aktualizace osobnostního profilu Tom DiCillo: 11.11. 2023 16:14