Abbas Kiarostami (1940 - 2016)


Abbas Kiarostami je jedním z nejvlivnějších a nejkontroverznějších post-revolučních íránských filmařů a jedním z nejpopulárnějších režisérů mezinárodní filmové komunity poslední dekády.

Ačkoliv Kiarostami natočil pár snímků, které získávaly ceny na festivalech už v své brzké kariéře, teprve po Íránské Revoluci získal slávu a výbornou reputaci na světové scéně. Dvacet let po svém klíčovém filmu GOZARESH (1977) získal roku 1997 Zlatou palmu na Festivalu v Cannes za svůj snímek TA'M E GUILASS.

Jeho mistrovské dílo z roku 1990 NEMA-YE NAZDIK a později v roce 1991 poetický film ZENDEGI VA DIGAR HICH se přičinily k tomu, že byl Kiarostami objeven západem, zvláště pak Francií. Později vyhrál v Cannes cenu Un Certain Regard.

Kiarostami patří ke generaci filmařů, kteří vytvořili tzv. Novou Vlnu, hnutí v íránské kinematografii, které začalo v 60. letech před revolucí a vyvrcholilo v 70. letech. K hnutí patřili například tito režiséři: Forough Farrokhzad, Sohrab Shahid Saless, Bahram Beizai a Parviz Kimiavi. Točili inovativní umělecké filmy se silným politickým a filozofickým poselstvím a poetickým stylem.


22.6.1940
Teherán, Írán
4.7.2016
Paříž, Île de France, Francie
Abbas Kiarostami csfd

Emtehan NahaeeHra na láskuMeeting LeilaVěrná kopieLidé při práciTicketsTalaye sorkhDesetVrba a vítrVítr nás odvaneChuť třešníSafarBílý balónekPod olivovníkyŽivot jde dálDetailKde je dům mého přítele?KlíčGozareshLebassi Baraye ArossiCestovatelZkušenostVíctor Erice: Abbas Kiarostami: CorrespondenciasKojast jaye residanRoads of Kiarostami10 on TenFive Dedicated to OzuDomácí úkolAvalihaHamshahriGhazieh-e Shekl-e Aval, Ghazieh-e Shekl-e Dou WomDomůLa chica de la fábrica de limonesDandan DardChórBehdasht-e DandanRah Hal-e YekAz Oghat-e Faraghat-e Khod Chegouneh Estefadeh Konim?Bozorgdasht-e mo'AllemRanghaDow Rahehal Baraye yek MassalehPřestávkaNan va Koutcheh24 záběrůŠírinChacun son cinéma


Aktualizace osobnostního profilu Abbas Kiarostami: 31.10. 2023 17:56