Clarence Gilyard Jr. (1955 - 2022)


“Když se na mě lidé ve výtahu dlouho dívají, tak mě poznají.” (na dotaz proč se v soukromém životě nechává opakovaně zarůstat vousem)

V roce 1980 se odstěhoval do L.A., aby se mohl stát hercem (s hraním začínal už jako dítě) a od té doby hostoval v řadě televizních produkcí. Patří sem například seriály “Diff'rent Strokes” (1981), “Simon & Simon” (1986) nebo “The Facts of Life” (1987). Objevil se ve dvaceti dílech seriálu “ChiPs” (1982 – 1983) a s Jimem Carreyem si zahrál v sitkomu s názvem "The Duck Factory" (1984). U filmu debutoval jako radarový důstojník Sundown ve známém TOP GUN (1986) s Tomem Cruisem. Vojáka si zahrál také v populárním snímku KARATE KID 2 (1986) s Ralphem Macchiou a Patem Moritou. Jeho nejslavnější filmová role pak přišla v dnes již legendárním akčním snímku SMRTONOSNÁ PAST (1988), kde vedle Bruce Willise a Alana Rickmana ztvárnil jednoho z teroristů, počítačového experta Thea. Zahrál si reverenda Bruce Barnese v dobrodružném thrilleru PONECHÁNI NAPOSPAS (2000) a v jeho pokračování LEFT BEHIND II: TRIBULATION FORCE z roku 2002 - “Je pro mě požehnáním, že můžu hrát tuto roli...Myslím, že to Bůh chtěl, abych hrál Bruce Barnese”.

Po pěti letech se vrátil k seriálům a tento přesun se ukázal jako šťastný: získal obsazení jako mladý soukromý detektiv Conrad McMasters v populárním seriálu “Matlock” (1989 - 1993), kde nahradil Kena Hollidaye, který byl zatčen kvůli problémům s drogami a alkoholem. V dětství byl velkým fanouškem Andyho Griffitha ("The Andy Griffith Show" z roku 1960), který hrál právě Bena Matlocka a na zkouškách pro roli jeho “pravé ruky” Clarence Gilyard porazil tři další uchazeče. Po dobu natáčení udržovali s Griffithem těsné vztahy nejen na scéně, ale také mimo natáčení. Během “svých” tří sezón v seriále se Clarence objevil prakticky v každém díle.

V roce 1993 se mu splnil sen, když vedle Chucka Norrise začal spoluúčinkovat v roli texaského Rangera a bývalého fotbalisty Jamese Trivetta v seriálu “Walker, Texas Ranger” (1993 – 2001). Role a akčních scén si užíval a s Norrisem se stali nejlepšími kamarády. V interview z roku 2005 uvedl, že Chuckův Ranger byl oním klasickým westernovým hrdinou z časů, kdy on i Chuck vyrůstali a kdy se tito neohrožení mužové stávali pro kluky vzory a jakýmisi druhými otci (sám je dnes velkým westernovým nadšencem). Roli ztvárňoval až do roku 2001, kdy už byl, po celkem dvanácti sezónách ve dvou různých produkcích, poměrně známou hollywoodskou postavičkou. V televizním filmu WALKER, TEXAS RANGER: FALEŠNÉ OBVINĚNÍ (2005) měl jen malé cameo proto, že natáčení probíhalo v době jeho dlouho plánované rodinné dovolené.


24.12.1955
Moses Lake, Washington, USA
28.11.2022
Nevada, USA
Clarence Gilyard Jr. csfd

The Perfect RaceChristmas on the CoastThe SectorThe TrackA Matter of FaithDeath BankChasing ShakespeareLittle MonstersWalker, Texas Ranger: Falešné obviněníPonecháni napospas 2: Bojovníci trýzněPonecháni napospasWalker Texas Ranger 3: Deadly ReunionThe Big One: The Great Los Angeles EarthquakePřepadení v L.A.Smrtonosná pastOff the MarkKarate Kid 2Top GunThings Are Looking UpMalý géniusWalker, Texas RangerWalker, Texas Ranger: Thunderovi synovéMatlock227


Aktualizace osobnostního profilu Clarence Gilyard Jr.: 12.3. 2024 18:29