Arna Mohelská 93 let


Herečka Arna (respektive Arnoštka) Mohelská pochází z Brna, kde po několika krátkých angažmá nakonec strávila i většinu své umělecké dráhy. Herectví začala studovat na brněnské konzervatoři, studium nakonec završila na nově zřízené JAMU (1951). Po absolutoriu zamířila do prvního angažmá ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti (1951-1953, 1954-1961), kde se uplatnila hlavně v českém repertoáru (Morálka paní Dulské, Strakonický dudák, Naši furianti). Tehdy se také poprvé objevila před filmovou kamerou, pouze epizodní roli odehrála v dramatu NEVĚRA (1956) situovaném do poválečného Zlína.

Několikaleté odmlčení je nutno přičíst narození dvou dětí a péči o rodinu, znovu aktivně působila od roku 1965, kdy začala vyučovat dramatickou výchovu na Lidové škole umění Jaroslava Kvapila. V roce 1970 přijala nabídku na členství v mimickém souboru Státního divadla v Brně, kde uplatnila svou pověstnou pohybovou kulturu, k činoherectví se vrátila v roce 1975, kdy v brněnském Státním divadle přešla do činohry. I když hrála jen vedlejší role, bohaté zkušenosti jí umožnily zazářit v pozoruhodných postavách, které prezentovala například v Maupassantově Miláčkovi (1980) nebo Hrabalových Ostře sledovaných vlacích (1980). Řadu dalších rolí odehrála v domácí i světové klasice, uplatnění jí ale nabídl i současný repertoár.

Před filmovou kamerou se objevovala jen výjimečně v rámci projektů realizovaných na Moravě (NÁŠ DĚDEK JOSEF, 1976; O MORAVSKÉ ZEMI, 1977), bohaté uplatnění jí ale nabídlo brněnské studio Československé televize, kde hrála v inscenacích a pohádkách, hlavní roli ztvárnila například po boku Petra Čepka v detektivce OČITÝ SVĚDEK (1970) v režii jejího manžela Aloise Hajdy. Po delší přestávce se objevila před filmovou kamerou spolu s dalšími brněnskými herci v koprodukčním snímku PODZIMNÍ NÁVRAT (2001). Stálé angažmá ve Státním (dnes Mahenově) divadle v Brně ukončila v roce 1991, později ale ještě několikrát přijala nabídku k pohostinskému účinkování, naposledy stála na jevišti v Pirandellově hře Čapka s rolničkami (1999).

V současnosti žije Arna Mohelská v soukromí v Brně.


27.8.1930
Brno, Československo
Arna Mohelská csfd

Podzimní návratPíseň o lítostiJak se Kuba stal mlynářemJak se stal švec Dratvička tchánem pana králeNehynoucí láskaKurýrNěkdo zvoníMaestroO komtesce a zbojníkoviPetr a JanSatelitO buchtách a milováníNasredinObrazOdchod bez řádůObyčejný důvodMejdan na pískuČtyři na sněhuŽivnost jako řemenKdo sedí za komínemOpustíš-li mne...O moravské zemiJenůfaNáš dědek JosefV každé kaluži slunceŠek, na kterém chyběl podpisHnízdoVencaOčitý svědekLa MusicaNespokojenciJediná nocNevěraFerenc LisztNepokojná láskaSlovácko sa nesúdíMatkaBakalářiVašíček a lesní mužiKazisvěti


Aktualizace osobnostního profilu Arna Mohelská: 3.4. 2024 11:18