Jaroslav Vízner (1937 - 2022)


Hercem chtěl být už od mládí, z kádrových důvodů však nebyl přijat na DAMU, takže nakonec vystudoval v roce 1956 Vyšší průmyslovou školu strojnickou, obor lodě. Po návratu z vojny nastoupil na místo asistenta produkce a režie u Krátkého filmu. V roce 1958 účinkoval krátkou dobu v Semaforu, odkud se vydal na hereckou pouť po oblastních divadlech v Uherském Hradišti, Českém Těšíně a Kladně.V roce 1962 jej angažoval Jan Grossman do pražského Divadla Na zábradlí, kde působil až do svého odchodu do Švýcarska v listopadu 1968.

Ve Švýcarsku nachází v roce 1968 svůj nový domov. Pracuje jako programový ředitel Ženevské televize, jako režisér i herec a přednáší na vysoké škole Dramatických umění.

V roce 2001 se vrací do Česka. Jedním z posledních filmů, který natočil, je Edith Piaf. Bydlí na Kokoříně opomenut českými filmaři. Dcera Veronika Víznerová je ilustrátorkou knížek pro děti.


30.5.1937
Praha, Československo
29.5.2022
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Jaroslav Vízner csfd

Edith PiafHannibal - ZrozeníIluzionistaPoslední prázdninyVan HelsingLa Bête du GévaudanNalezený rájKrysyPřetržený výkřikBoulevard des hirondellesRoselyne et les lionsL'homme en fuiteSalamandrJames ou pasLe fouBylo čtvrt a bude půlJak princezny spaly na hráškuTři přadlenyKřišťálová nocMartin a devět bláznůMartin a červené sklíčkoU telefonu MartinVolejte MartinaÚplně vyřízený chlapStrakatí anděléŠkraloupHandlířiŽivot bez kytaryVraždy v kruhuOta HofmanKamera zkoumá dobuBalada o nenarozeném dítětiObraz


Aktualizace osobnostního profilu Jaroslav Vízner: 7.3. 2024 06:52