Bo Diddley (1928 - 2008)


Americký kytarista, zpěvák, skladatel a hudební producent Ellas Otha Bates je znám pod jménem Bo Diddley a jako klíčová postava rock'n'rollu a blues.

Od 18 let ho čím dál více přitahuje pulzující rhytm'n'blues a přechází na kytaru. Svůj příjem jako mechanik či tesař obohacuje pouličním vystupováním s místními bluesmany a během 40. a 50. let střídá několik bluesových kapel, se kterými vystupuje po místních barech. Roku 1954 nahrává své první demo, které se po vydání roku 1955 stává hitem. Diddleyovy úspěšné singly pokračovaly v 50. i 60. letech: „Pretty Thing“ (1956), „Say Man“ (1959) nebo „You Can't Judge“ a „Book by the Cover“ (1962).

V letech 1958 až 1963 vydala společnost Checker Records Diddleyemu 11 dlouhohrajících alb. V 60. letech prorazil jako crossover umělec s bílým publikem, ale málokdy oproti silné konkurenci mířil své skladby na teenagery. Název alba „Surfing with Bo Diddley“ pochází z jeho vlivu na surfové kytaristy, než na surfování samo o sobě. Roku 1963 hrál na britském turné s Everly Brothers a Little Richardem, spolu s tehdy neznámými Rolling Stones a v následujících letech spolupracoval s řadou známých umělců a do své kapely často zahrnoval ženy, včetně jedné z prvních známých kytaristek Lady Bo.

V 70. letech se přestěhoval a žil v Novém Mexiku. Dva a půl roku působil jako zástupce šerifa v okresu Valencia, během této doby koupil a daroval tři pronásledovací vozy dálniční hlídce. V roce 1979 předskakoval punkovým The Clash na jejich americkém turné. Od 80. let žil na Floridě, kde žil ve srubu na velkém statku na zakázku, který pomáhal stavět. Jako majitel zastavárny se objevil v komedii Trading Places (1983).


30.12.1928
McComb, Mississippi, USA
2.6.2008
Archer, Florida, USA
Bo Diddley csfd

Not Fade AwayBlues Brothers 2000RockulaEddie a Cruiseři 2ZáměnaCrush ProofSvět podle JimaPro strach udělánoDiscs a Go-GoLennon or McCartneyMy Music: 50s & 60s Rock Rewind3-D RocksBluesScreamin' Jay Hawkins: I Put a Spell On MeTom Petty and the Heartbreakers: High Grass Dogs, Live from the FillmoreDancing in the StreetHistorie Rock 'n' Rollu 1: Exploze Rock 'n' RolluThe History of Rock 'n' RollChuck Berry: Ať žije Rock and RollChuck Berry & Bo Diddley's Rock 'n' Roll All Star JamHells Angels ForeverTaková je Amerika 2Let the Good Times RollLondon Rock and Roll Show, TheThe Big T.N.T. ShowThe Legend of Bo DiddleyRock 'N' Roll - The Greatest Years - 1950's Vol. 2Macy's Thanksgiving Day ParadeNoční show Conana O'BrienaNoční show Davida LettermanaAmerican Bandstand's 40th Anniversary SpecialLater... With Jools HollandNoční Show  Jaye LenoeWhere in the World Is Carmen Sandiego?It's Showtime at the ApolloAmerican Bandstand's 33 1/3 CelebrationWolfman Jack Show, TheDonny and MarieSezame, otevři seHollywood a Go GoShindig!Thank Your Lucky StarsThe Lloyd Thaxton ShowThe Mike Douglas ShowToast of the Town


Aktualizace osobnostního profilu Bo Diddley: 10.12. 2023 15:36