David Burke 89 let


David Burke se proslavil především jako Dr. Watson, věrný společník Sherlocka Holmese, po boku samotného Jeremy Bretta. Přesto po 13. dílech první ucelenou seriálovou TV řadu opouští a produkčnímu teamu doporučil známého E. Hardwicka, což se později ukázalo jako prozřetelná volba. Jako důvod opuštění seriálu THE ADVENTURES OF SHERLOCK HOLMES se uvádí potřeba trávit více času s rodinou, tedy manželkou Annou Calder-Marshall a synem Tomem, který se taktéž řádně již věnuje herectví a jemuž stál za kmotra sám Alan Rickman. O necelých deset let později si s J. Brettem zahrála Burkeho manželka lady Helenu Agnes Northcode v příběhu SVOBODNÝ MLÁDENEC ze série THE CASE-BOOK OF SHERLOCK HOLMES. Druhým důvodem odchodu bylo i jeho angažmá ve velice prestižním divadle společnosti Royal Shakespeare Co.

V poslední době jej bylo možné vidět v londýnském Národním Divadle v dramatech Afterlife, Oidipus a v jiných divadlech též ve hrách Hippolytus a The Sea. Jednou z nedávných rolí mu také byla BBC adaptace příběhu Johna Wyndhama RANDOM QUEST. Má starší sourozence – bratra (bývalého profesora v Sydney) a sestru (stala se jeptiškou). S rodinou nyní žijí v anglickém hrabství Kent.


25.5.1934
Liverpool, England, Velká Británie
David Burke csfd

Harry Price: Krotitel duchůŽena v černémLáska a nedůvěraNumber 13Random QuestA View from a HillPřípady inspektora Lynleyho: Honba za správným hříšníkemPřípady inspektora Lynleyho: Zrádné vzpomínkyRivals, TheBertie a ElizabethVečer tříkrálovýDoktor MesmerRun for the LifeboatHenry VI, Part OneHenry VI, Part TwoRichard III.The Winter's TaleEsther WatersBeata BeatrixRemember MeThe ArtisanThe BrotherhoodWoodlanders, TheThere Is Also TomorrowRattle of a Simple ManSaturday Night OutTlukot srdcíVraždy v MidsomeruTři mušketýřiVražedná právaKriminálka New YorkMédiumPosel ztracených dušíDalziel a PascoeMI5The Afternoon PlayDoctorsMrtvé probouzetiHolby CityTestament: The Bible in AnimationAgatha Christie's PoirotSalón EliottSpace PrecinctPerformanceŠekspir: Velikije komedii i tragedii


Aktualizace osobnostního profilu David Burke: 11.11. 2023 00:00