Andrzej Sekula 69 let


Přestože v jeho filmografii nalezneme i několik režisérských počinů, je Andrzej Sekula hlavně a především kameramanem. Narodil se roku 1954 ve Wroclawi a svoji filmovou kariéru začal jako autor televizních dokumentárních filmů. Roku 1980 emigroval do Velké Británie, kde o pět let později začal studovat prestižní National Film and Television School v Beaconsfieldu, obor kameraman. Po tříletém studiu pracoval jako tvůrce reklam, hudebních videí. krátkometrážních a dokumentárních filmů, zejména pak točil pro BBC a Channel 4. Z té doby pocházejí krátkometrážní snímky MAN FROM CHINA čínského režiséra Tielin Zhanga a HONEY AND VENOM, za jehož snímání získal Sekula roku 1992 cenu na festivalu BP Expo International film festival.

Z dalších jeho děl coby kameramana zmiňme aspoň podíl na SLEEP WITH ME (1994) nebo AMERICKÉM PSYCHU (2000), za které byl nominován na polském festivalu Camerimage na cenu Golden frog.

Roku 1998 poprvé Sekula přibral ke kameře i režisérskou stoličku, když se ujal režie snímku FAIT ACCOMPLI (1998). I své další režisérské pokusy si snímal sám, ani to ovšem jejich výraznějšímu prosazení nepomohlo, nepočítáme-li pokračování experimentální KOSTKY (1997), tedy snímek KOSTKA 2: HYPERKRYCHLE (2002), který sice obdržel na portugalské přehlídce Fantasporto cenu kritiky a byl nominován na ocenění za nejlepší film, nicméně uznání a oblibu divácké veřejnosti si nezískal.

V současné době žije Andrzej Sekula v Los Angeles a jeho vybroušenou citlivou práci s obrazem budeme moci obdivovat v nejnovějším díle VACANCY (2007) režiséra Nimróda Antala - filmaře s maďarskými kořeny, jenž se narodil v Kalifornii, ovšem v 18 letech se odstěhoval do Maďarska, odkud také pochází všechny jeho snímky, a VACANCY je tudíž jeho americkým debutem – je vidět, že nejen tarantinovskými úlety je Sekula živ.


19.12.1954
Wroclaw, Polsko
Andrzej Sekula csfd

The Ritual KillerSleight of HandShanghai Wang: Luan shi jia renSmrtící rychlostJá, pomstaPán ŠanghajeUSS Indianapolis: Boj o přežitíTokarevFor the Love of MoneyTrustOzbrojení a nebezpečníZlostMotel smrtiThe Pleasure DriversKostka 2 - HyperkrychleAmerické psychoMadam BetteProkleté prachyA Further GestureStand-insAcross the MoonNebezpečná síťNebezpečná známostPokáníČtyři pokojeOleannaPulp Fiction: Historky z podsvětíVyspi se se mnouBank RobberSrdcová trojkaGauneřiJackboys: GANG GANGFalling in Love in Pongo PongaReservoir Dogs: Deleted ScenesRevolverIn with the OutlawsWhile We SleepWorld Automobile ExpoPulp Fiction: The FactsJACKBOYS


Aktualizace osobnostního profilu Andrzej Sekula: 10.11. 2023 15:12