Ki-duk Kim (1960 - 2020)


Jeden z nejvíce kontroverzních korejských režisérů; Kim Ki-duk je samoukem, který je pyšný na svůj statut outsidera, otevřeně se sám staví stranou od svých kolegů, jakými jsou Hon Sang-soo nebo Lee Chang-don, kteří jsou podlě něho příliš intelektuální. Proč jsou Kimovy filmy tak zajimavé je fakt, že jsou točeny jeho nenapodobitelnou osobitou technikou a mají velmi zajimavý věcný základ, který Kim vždy rozpracuje do nádherné kompozice a detailu. Kim je často přirovnáván k jeho předchůdci Kim Ki-youngovi (taktéž samoukovi), jehož filmy jsou však mnohem méně brutální, ale působí podobným výstředním dojmem.

V roce 1993 se Kim vrátil do Koreje, kde započal se psaním scénářů. Navzdory jeho nedostatku formálního vzdělání dosáhl brzy velkého úspěchu se svými scénaři, neboť v roce 1993 vyhrál první cenu na Educational Institute of Screenwritings. Ta byla následována cenami z let 1994 a 1995 na KOFIC (Korean Film Council).

V roce 1996 Kim zaznamenal režijní debut pro společnost Joyoung Films za natočení snímku KROKODÝL. Snímek vypráví příběh muže, který žije na břehu řeky Han v Soulu a zachrání ženu před sebevraždou. Kim říká, že kontaktoval novináře přímo k náštěvě na natáčení, ale jen málo z nich projevilo větší zájem. Jejich škoda, neboť Kim obdržel mnohem větší odezvu na mezinárodním filmovém festivalu v Pusanu, kde Krokodýla promítali a okamžitě se stal terčem novinářů a fotografů.

Kim velmi brzy natočí svůj druhý snímek nazvaný DIVÁ ZVĚŘ (1996), který se taktéž setká s pozitivní odezvou. Oba tyto snímky byly násilným, rozhněvaným vyobrazením odcizených mladých lidí. Jeho třetí film PTAČÍ KLEC (1998) předkládá příběh jeho opětovného tématu – prostituce, kterou zde předkládá v příběhu dvou mladých dívek, které spolu svedou konflikt, který však vyústí v nečekaný obrat. Snímek byl promítán na filmovém festivalu v Karlových Varech. Tento film přinesl mnohem více lyrických elementů do jeho stylu, ale byl to až OSTROV (2000), který byl tím pravým průlomem, který znamenal pro Kima širší mezinárodní podvědomí, především kvůli vyvolání zájmu na filmových festivalech. Zároveň se stal Kimovým prvním filmem distribuovaným v USA.


20.12.1960
Bonghwa, provincie Severní Kjongsang, Jižní Korea
11.12.2020
Riga, Lotyšsko
Ki-duk Kim csfd

Ask the MountainKöne taevastDinIngan, gonggan, sigan geurigo inganPokeuleinJako ryba v sítiStopIldaeilMade in ChinaSinui seonmulBaewooneun baewoodaBoogeun gajeokMoebiusPietaAmenPoongsangaeSenYeonghwaneun yeonghwadaDechČasLuk3-ironSamaritánkaJaro, léto, podzim, zima... a jaroPobřežní hlídkaAdresát neznámýDrsňákOstrovSkutečná fikcePtačí klecDivá zvěřKrokodýlArirangVenice 70: Future Reloaded


Aktualizace osobnostního profilu Ki-duk Kim: 19.4. 2024 12:47