Kar-wai Wong 65 let


Kar-wai Wong je celosvětově známý čínský režisér a scénárista, odlišující se především vizuálním zpracováním svých filmů a osobitou stylizací. Narodil se v Shanghaii, ale již v pěti letech se odstěhoval s rodiči do Hong Kongu, kde působí i v současnosti. V roce 1980 vystudoval grafický design, ale hned poté se chopil příležitosti u společnosti TVB jako scénárista.

Po několika hong-kongských cenách (například za filmy CHUNGKING EXPRESS nebo ASHES OF TIME) se dostává Wong do mezinárodního povědomí šokujícím filmem o problémech homosexuální dvojice ŠŤASTNI SPOLU, prezentovaným na festivalu v Cannes v roce 1997, kde získává cenu za nejlepší režii. Toto ocenění mu nepochybně pomohlo i k mnoha dalším cenám, z nichž nejprestižnější je pravděpodobně César v kategorii Nejlepší zahraniční film za romantické drama STVOŘENI PRO LÁSKU. Poslední Wongův film MOJE BORŮVKOVÉ NOCI je zároveň jeho prvním filmem v angličtině a premiéru měl jako zahajovací film festivalu v Cannes 2007.

Kromě celovečerních filmů tvoří Kar-wai wong i hodně krátkometrážních a nebrání se ani hudebním klipům nebo televizním reklamám, z nichž poslední THERE'S ONLY ONE SUN má stopáž 10 minut a vyznačuje se dějem, který je o hodně promyšlenější, než jsme u reklam zvyklí a blíží se spíše filmu.

Kar-wai Wong se nenechává svazovat žánrem, stopáží, ani látkou. Každý jeho film, je tak trochu jiný a zároveň stejný, díky svému jedinečnému výtvarnému stylu, který je nejdominantnějším jednotícím prvkem celé tvorby tohoto režiséra.


17.7.1958
Šanghaj, Čína
Kar-wai Wong csfd

VelmistrNa východě ďábel, na západě jedChacun son cinémaMoje borůvkové noci2046ErosThe HandStvořeni pro láskuŠťastni spoluPadlí anděléChongqing senlinDong xie xi duA Fei zheng zhuanWang Jiao ka menBlossomsOne-Tenth of a Millimeter ApartThe King of Ads, Part 2There's Only One SunThe Hire: The FollowHua yang de nian huaUn matin partout dans le mondewkw/tk/1996@7'55''hk.netSpasitel dušeZai zhan jiang huLie ying ji huaFinal VictoryGong woo lung foo moonMeng gui cha guanZui hou yi zhanE nanRosaChase a FortuneThe Intellectual TrioYi ren zai jianKong xin da shao yeOnce upon a RainbowMeng gui xue tangBJ: La vida y locuras de Bosco y JojoEnnioPrvní květnové pondělíShang hai chuan qiCheng zhe guang ying lu xingIn the Mood for DoyleL'hebdo cinéma


Aktualizace osobnostního profilu Kar-wai Wong: 1.11. 2023 12:54