André Hunebelle (1896 - 1985)


André Hunebelle byl všestranným umělcem, ve světě filmu však debutoval až ve svých padesáti letech. Přesto dnes patří k nejslavnějším osobnostem francouzské poválečné kinematografie. Jeho filmy sice jen zřídka dosáhly uměleckého nadprůměru, na druhou stranu byly mimořádně úspěšné a jako tvůrce romantických dobrodružství i bláznivých komedií je Hunebelle dobře známý i u nás. Na přední příčky návštěvnosti v kinech po celé Evropě zaútočil Hunebelle ve třech obdobích – nejprve s dobrodružnými příběhy v hlavní roli s Jeanem Maraisem, později pak s trilogií o Fantomasovi a nakonec několika komediemi s populární skupinou Les Charlots.

Režijním debutem André Hunebella byl film z divadelního prostředí BLÁZNIVÉ ŘEMESLO (Métier de fous, 1948). Hned další film, špionážní příběh z druhé světové války MISE V TANGERU (Mission à Tanger, 1949), zaznamenal značný úspěch v kinech. K napsání scénáře k tomuto filmu vyzval Michela Audiarda, který dosud působil jako publicista ve filmových časopisech, Hunebelle ale jeho práci pozorně sledoval a objevil v něm scénáristický talent. Další filmy z přelomu 40. a 50. let (často opět spolu s Audiardem) poněkud zanikají v řadě pozdějších úspěchů, nicméně například komedie DEJTE SI POZOR NA BLONDÝNKY (Méfiez-vous de blondes, 1950) nebo MOJE ŽENA JE BÁJEČNÁ (Ma femme est formidable, 1951) patřily k velmi populárním, a i když se nejednalo o nijak velké umění, návštěvnost dosahující kolem dvou a půl miliónu diváků u každého ze jmenovaných filmů dávala Hunebellovi za pravdu v tom, co dělal a jak to dělal.

První mezinárodní úspěch se dostavil s filmem TŘI MUŠKETÝŘI (Les trois mousquetaires, 1953). K jeho natočení inspiroval Hunebella triumf filmu FANFÁN TULIPÁN (Fanfan le tulipe, 1952) režiséra Christiana-Jaque. Hunebelle správně pochopil, že potenciál dobrodružných příběhů zasazených do historického rámce je francouzskou kinematografií stále nevyužitý a jestliže se odhodlal k takto laděnému filmu, nebylo nic snažšího, než sáhnot po nejslavnějším Dumasově románu; od natočení poslední francouzské verze ostatně uplynulo dvacet let. Hunebellovi TŘI MUŠKETÝŘI dosáhli v kinech famózního úspěchu v podobě téměř pěti a půl miliónu diváků a režisér se s chutí pustil do dalších podobných projektů. Hned v dalším roce realizoval historickou komedii KADET ROUSSELLE (Cadet Rousselle, 1954), která znovu zabodovala u diváků, kritici ovšem nepřijali Françoise Périera v hlavní roli; podle jejich mínění neměl tento herec charisma potřebné k tomuto typu postav.

Žánr dobrodružných filmů pak Hunebelle načas opustil a natočil několik filmů ze současnosti, víckrát spolupracoval s předválečnou hvězdou Michelem Simonem, který hrál například v komedii NEMOŽNÝ PAN DOMOVNÍK (L'impossible monsieur pipelet, 1955). Zmínku si zaslouží také společenská komedie TŘINÁCT U STOLU (Treize à table, 1955), založená na úsměvných trablech s lichým počtem hostů u štědrovečerní tabule. Film je dnes již zapomenutý, ale do francouzské kinematografie v něm nevelkou rolí vstoupila debutující Annie Girardot.


1.9.1896
Meudon, Francie
27.11.1985
Nice, Provence, Francie
André Hunebelle csfd

Ça fait tiltČtyři sluhové a kardinálČtyři sluhové a čtyři mušketýřiTajný agent na Blízkém východěVe znamení Monte ChristaFantomas kontra Scotland YardFantomas se zlobíFuria à Bahia pour OSS 117Banco à Bangkok pour OSS 117FantomasMéfiez-vous, mesdames!OSS 117 se déchaîneTajnosti PařížeVe službách králeKapitánArrêtez le massacreHrbáčLes Femmes sont marrantesTaxi, maringotka a koridaCasino de ParisLes collégiennesMannequins de ParisMémoires d'un flicTreize à tableImpossible Monsieur Pipelet, L'Cadet RousselleTři mušketýřiMassacre en dentellesMon mari est merveilleuxPan TaxiMa femme est formidableMéfiez-vous des blondesMillionnaires d'un jourMission à TangerMétier de fousJoseph BalsamoPépé a ClaudeSuivez-moi jeune hommeSérie noireQuai des blondes


Aktualizace osobnostního profilu André Hunebelle: 2.11. 2023 19:39