Garry Kasparov 61 let


Bývalý šachový velmistr, mistr světa v šachu a politik Garri Kimovič Kasparov se narodil 13. dubna 1963 v Baku v Ázerbájdžánu. Sám používá jméno Garry, jedná se o přepis do latinky.

Kasparov se po dlouhé sérii těžkých zápasů s Anatolijem Karpovem v letech 1984 a 1985 stal nejmladším držitelem titulu mistra světa v šachu a držel ho podle FIDE až do roku 1993. Tehdy po neshodách s FIDE založil vlastní organizaci Professional Chess Association. Titul mistra světa ztratil až roku 2000, kdy jej porazil Vladimir Kramnik. Po téměř celou dobu od roku 1985 až do svého odchodu do důchodu roku 2005 měl nejvyšší Elo rating ze všech šachistů na světě. Kasparov měl podobný styl jako Michail Tal – agresivní a plný nástrah a kombinací.

Kasparov ohlásil svůj odchod z profesionálního šachu 10. března 2005, místo toho se začal věnovat politice a psaní. Od té doby vystupoval kriticky vůči politickým praktikám ruského prezidenta Putina a je zakladatelem hnutí Sjednocená občanská fronta, jednoho z předních členů opoziční aliance Jiné Rusko. Byl nominován do prezidentských voleb na jaře 2008.


13.4.1963
Baku, Ázerbájdžán, Sovětský svaz
Garry Kasparov csfd

Morning JoeWebnationReal Time with Bill MaherBeckmannNa plovárněLo + plusZlomové okamžiky: Atomová bomba a studená válkaCan Creativity Save the World?Vzestup nacistůKarpov vs. KorčnojLidštější než člověkGarry Kasparov Teaches ChessPapež František a jeho umění véstMagnusKarpov vs. Kasparov, dva králové na jednu korunuBobby Fischer Against the WorldEin Artikel zu vielThe Prince of ChessGame Over: Kasparov and the Machine2001: HAL's LegacyBioperfection: Building a New Human RaceVremja ljubiť i vremja něnaviděťAmerican Gambit


Aktualizace osobnostního profilu Garry Kasparov: 21.4. 2024 18:45