Honor Blackman (1925 - 2020)


Většina z Bondových dívek, to byly takové ty „blondýny“. To já „blondýnou“ nikdy nebyla.

Jako herečka se poprvé představila v londýnském West Endu, když zaskočila ve hře „The Guinea Pig“ („Morče“) a do světa filmu vkročila debutem v dramatu FAME IS THE SPUR (1946) s Michaelem Redgravem. V tomto snímku Honor umírá po pádu z koně a mnoho jejich dalších filmových postav, snad podle nějaké zvláštní šablony, také předčasně umírá. Zpočátku byla obsazovaná do rolí rezervovaných dívek nebo „květinek“ a slušně, avšak bez většího ohlasu, se zapsala ve snímcích jako DCERA TEMNOT (1948, Daughter of Darkness), s Dirkem Bogardem v dramatu QUARTET (1948) a mysteriózním SO LONG AT THE FAIR (1950) a vedle mladého Richarda Burtona v komediálním thrilleru GREEN GROW THE RUSHES (1951).

Všiml si ji také Hollywood, to když byla obsazena do významější úlohy po boku Elizabeth Taylorové v britském dramatu CONSPIRATOR (1949). V době rašící kariéry přišly rány spojené s rozvodem, v polovině 50. let se Honor nervově zhroutila a krátký čas byla nucena strávit nemocnici. Po rekonvalescenci začala s obnovou své profesionální dráhy a jaksi „povinně“ nejprve na „nižší“ úrovni. Úsilí vyvrcholilo účastí v dramatu – v jedné ze známějších verzí tragického příběhu - ZKÁZA TITANIKU (1958). Z poměrně pevné, obnovené herecké pozice pak natočila komedie THE SQUARE PEG (1958) s komikem Normanem Wisdomem a A MATTER OF WHO (1961) s Terry-Thomasem. V dobrodružné rodinné fantasy JÁSON A ARGONAUTI (1963) ztvárnila postavu Héry a ve stejném filmu současně i dabovala herečku v postavě Médey.

V letech 1962 – 1964 se jako Cathy Galeová pravidelně objevovala v tehdy velmi populárním britském špionážním seriálu „The Avengers“ (tedy „Mstitelé“), ve kterém vystupovala i jedna rodačka z Plzně, Sylva Langová. Pro roli trénovala Honor poctivě judo, ve kterém se následně tak zběhla, že si mnoho svých „tělocvičných“ kousků předváděla sama. V epizodě z roku 1965 („Příliš mnoho vánočních stromečků“) obdržel John Steed (hrál ho Patrick Macnee) vánoční přání, jedno bylo od Cathy. „Přání od paní Galeové!“, vykřikl radostně. Během četby textu ale zrozpačitěl, „Co ale dělá ve Fort Knox...?“ - byla to narážka, Blackmanová totiž v tu dobu zrovna točila „Goldfingera“. Její půvab, sebevědomí a fyzická zdatnost přitáhly nejen pozornost mužské poloviny diváctva, ale napomohly i rozvoji feministického hnutí 60. let.


22.8.1925
Plaistow, Londýn, England, Velká Británie
6.4.2020
Lewes, England, Velká Británie
Honor Blackman csfd

Já, AnnaZevláci vs. ZombíciReuniting the RubinsSoundŘíkejte mi KubrickJack Brown and the Curse of the CrownChyť mě, když to dokážešDeník Bridget JonesovéJack a stonek fazoleViděníCestou lvůTale of the MummyHlas srdceDobrodružný výlet Orient-ExpresemLaceThe First Olympics: Athens 1896Tajemný protivníkSmrt podle poslední vůleVěk nevinnostiBring on the GirlsSummer RainĎáblova dceraDěsSomething BigPoslední granátThe Virgin and the GypsyTwinkyBoj o Řím I.Present LaughterShalakoStužka pískuLife at the TopMoment to MomentThe Secret of My SuccessGoldfingerJáson a ArgonautiSerenaMatter of WHO, AThe Square PegZkáza TitanicuAccount RenderedSuspended AlibiYou Pay Your MoneyBreakawayDelavine AffairThe Glass CageDiplomatic PassportThe Fifth SeasonThe Rainbow JacketYellow Robe, TheGreen Grow the RushesJoseph Proctor's MoneyManchas de sangre en la lunaSo Long at the FairA Boy, a Girl and a BikeConspiratorDiamond CityDaughter of DarknessHomecomingQuartet


Aktualizace osobnostního profilu Honor Blackman: 30.10. 2023 14:43