Joe Turkel (1927 - 2022)


Joe Turkel, který se narodil 15. července 1927 v Newyorském Brooklynu, je v Americe poměrně významným a plodným hercem, který je známý pro svůj charismatický vzhled a typicky pronikavý hlas. Své mládí neprožil jako obvyklý dospívající Američan, protože ve svých 16 letech byl povolán do vojenské služby, kde jako člen spojeneckých vojsk na západní frontě přispěl k porážce nacistického Německa ve II. světové válce.

Ale mezi největší úspěchy jeho kariéry musíme počítat trojnásobnou spolupráci s věhlasným režisérem Stanleym Kubrickem. Pod jeho taktovkou se poprvé objevil v roce 1957 ve snímku ZABÍJENÍ jako postava Tiny. Po dobrých zkušenostech a navázání přátelství jej Kubrick obsadil i do svého následujícího dramatu o I. světové válce STEZKY SLÁVY (1959), kde se Turkel představil jako neprávem na smrt odsouzený vojín Arnaud. Třetí a z nich nejznámější role přišla s filmem OSVÍCENÍ v roce 1980 a s postavou barmana Lloyda, který obsluhoval Jacka Nicholsona alias Jacka Torranceho v hotelu Overlook. Turkel při vzpomínkách na natáčení mluví o „tunách humoru“, které s Kubrickem a Nicholsonem při natáčení zažili.

Avšak v českých končinách je především znám pro svou bezesporu nejslavnější vedlejší roli tajemného Dr. Eldona Tyrella, geniálního tvůrce replikantů s mozkovými jednotkami Nexus-6 ve snímku Ridleyho Scotta BLADE RUNNER z roku 1980, na jehož úspěchu se svým výkonem nemalou mírou podílel. Dnes vzpomíná na natáčení scény s Rutgerem Hauerem jako na zastrašující, ale velkolepou zkušenost a hořkou pachuť také zanechal prý snad jeden a půl tuny vážící bílý háv, který měl ve scéně na sobě.

Jeho herecká kariéra se poté chýlila ke konci a posledního natáčení se zúčastnil při filmu DARK SIDE OF THE MOON v roce 1988. V devadesátých letech se jeho osud znovu protkl s Blade Runnerem, kdy namluvil Dr. Tyrella, tentokrát pro účely, ve své době populární, počítačové hře Blade Runner, která vznikla na motivy filmu.


15.7.1927
Brooklyn, New York City, New York, USA
27.6.2022
Santa Monica, California, USA
Joe Turkel csfd

Temná strana měsíceReel HorrorBlade RunnerOsvíceníWhich Way Is Up?Commitment, TheHindenburgZajatec 2. avenueSymbol sexuSavage AbductionBlack JackSix Hundred and Sixty-SixThe AnimalsScream Free!The Devil's 8Masakr na svatého ValentýnaStrážní loď Sand PebblesKrál KrysaVillage of the GiantsZbohatlíciJohnny CoolThe Yellow CanaryPortrait of a MobsterNávštěva na malé planetěThe Boy and the PiratesThe Purple GangTormentedHere Come the JetsVerboten!WarlockThe Beast of BudapestThe Bonnie Parker StoryThe Case Against BrooklynBeau JamesHellcats of the NavyHouse of NumbersJeanne EagelsStezky slávyThe Midnight StoryThe Shadow on the WindowInside DetroitPřesvedčeníThe Proud and ProfaneZabíjeníCell 2455, Death RowLucy GallantMad at the WorldThe Naked StreetDuffy of San QuentinGypsy ColtThe Bamboo PrisonThe Human JungleA Slight Case of LarcenyDown Among the Sheltering PalmsMan CrazyThe Glass WallStarliftFederal ManLucky LosersSouthside 1-1000


Aktualizace osobnostního profilu Joe Turkel: 7.3. 2024 03:00