Vsevolod Pudovkin (1893 - 1953)   † 60 let


Ruský filmový režisér, scénárista a herec Vševolod Illarionovič Pudovkin, se narodil 16. února 1893 v Penze. Narodil se jako třetí celkem ze šesti dětí. Jeho otec Illarion Epifanovič Pudovkin byl rolníkem, jeho matka Elizaveta Alexandrovna Pudovkina, rozená Shilkina byla ženou v domácnosti. Vsevolod Pudovkin studoval na moskevské univerzitě. Během I. světové války byl zajat Němci. Po válce mu učaroval svět filmu. Nejprve se zkoušel prosadit jako scénárista, později jako herec a nakonec jako režisér.

V roce 1935 mu byl udělen první Leninův řád. Po pětileté pauze, kdy Pudovkin musel přerušit filmování kvůli zdravotním obtížím, se vrátil zpět svými historickými snímky jako: VÍTĚZSTVÍ/POBĚDA (1938), OHNIVÁ STOPA/MININ I POŽARSKIJ (1939) a SUVOROV (1941). Poslední dva snímky byly chváleny jako jedny z nejlepších filmů o ruské historii. Samozřejmě i zásluhou Sergeje Eisensteina. Za oba snímky Pudovkin obdržel Stalinovu cenu (1941).

Během II. světové války byl evakuován do Kazachstánu, kde režíroval vlastenecké válečné filmy. Jako herec se např. objevil v malé roli ve filmu IVAN HROZNÝ I., II. (1945) pod taktovkou svého přítele S. Eisensteina. S koncem války se vrátil do Moskvy a pokračoval ve své práci ve studiu Mosfilmu (viz. životopisné a válečné filmy). V roce 1947 mu byla udělena další Stalinova cena za dílo ADMIRÁL NACHIMOV (1946). V roce 1950 získal druhý Leninův řád a v pořadí již třetí Stalinovu cenu za film ŽUKOVSKIJ/VLÁDCE VZDUCHU (1950).

Jeho posledním filmem je drama ŽATVA (1952). Natočil také povídkový film TŘI SCHŮZKY (1948) v hlavní roli s Tamarou Makarovou. V. Pudovkin byl také pedagogem a publicistou. Je autorem několika knih o teorii filmu. Byl profesorem na VGIK, předsedou kinematografické sekce VOKS (od roku 1944) a členem sovětského mírového výboru.


28.2.1893
Penza, Ruské impérium
30.6.1953
Riga, Lotyšsko, Sovětský svaz
Vsevolod Pudovkin csfd

ŽatvaVládce vzduchuTři schůzkyAdmirál NachimovVo imja RodinyUbijcy vychoďat na doroguBojevoj kinosbornik 6SuvorovOhnivá stopaPobědaDezertérProstý případBouře nad AsiíKonec PetrohraduMatkaKino za 20 letMechanika velkého mozkuŠachová horečkaGolod... golod... golodIvan Hrozný I.Ivan Hrozný II.Nový BabylonVěsjolaja kanarejkaŽivá mrtvolaLuč smertiNeobyčejná dobrodružství Mr. Westa v zemi bolševikůSrp a kladivoV dni borbiJunyj Fric


Aktualizace osobnostního profilu Vsevolod Pudovkin: 19.4. 2024 07:55