Marga Legal (1908 - 2001)   † 93 let


Rozená jako Margarete Legal, německá herečka a politička. Otcem byl herec Ernst Otto Eduard Legal. Díky této skutečnosti se od dětství pohybovala na divadelních prknech. Když ji bylo dvanáct, rodiče se rozvedli. Žila u matky. Ve Wiesbadenu absolvovala dívčí lyceum a studia herectví. Jako 16-letá si platila výuku hlasové techniky u mnichovského zpěváky Josepha Geise. V 19 letech hraje poprvé za gáži ve hře Heinricha von Kleista PENTHESILEA. Protože je talent, dostává větší role. Po roce hraje Violu v Shakespearově VEČER TŘÍKRÁLOVÝ ANEB COKOLI CHCETE. Prošla divadly ve Wuppertalu, Stuttgartu, Königsbergu a Hamburku.

Filmovou kariéru zahájila po válce, ve 40 letech. Povedlo se ji natočit 40 celovečerních filmů a 180 televizních. Stala se nejobsazovanější herečkou seriálu VOLEJTE POLICII 110. V letech 1974 až 1995 vytvořila v tomto seriálu 27 různých postav. Svoji poslední roli zde měla, když slavila 89 let.

Po válce Prahu s manželem opustila a začala hrát v hamburské Thalii. Byla to jen půlroční epizoda. Poté nastoupila do berlínského divadla Na Schiffbauerdammu. V roce 1952 si ji všimla DEFA a přišla první role v ODSOUZENÁ VESNICE. V druhém filmu ALARM IM ZIRKUS se naplno projevil její pozdní nástup k filmu. Role princezen, či milovnic ji utekly a tak hrála rovnou matku. (V kariérním postupu hereček je dále už jen Baba Jaga a smrt.) Roku 1955 se stala členkou Divadla Maxima Gorkého a zvolna mířila k pozici jedné z nejoblíběnějších hereček NDR. Její postavy nepostrádaly komiku. Roku 1956 hraje Katheline v DOBRODRUŽSTVÍ TILLA ULENSPIEGLA režiséra Gérarda Philipa. Roku 1957 vrchní sestru v ROČNÍK 21 režiséra Václava Gajera.

V pozdějších letech přidala k filmu dabing. Činná byla i v rozhlase. Jako politička začínala roku 1948 členstvím v DFD (Demokratischer Frauenbud Deutschlands). Roku 1952 vstoupila do SED. Zastávala různé politické funkce a patřila k prezentačním tvářím režimu. S Klevenowem se v roce 1946 rozvedla. Vychovávala Heinz Klevenowa juniora (*28.8.1940 Praha), který je taktéž hercem.


18.2.1908
Berlín, Německá říše
10.10.2001
Berlín, Berlin, Německo
Marga Legal csfd

Erzähl mir nichts von AfrikaDer GeisterseherAußenseiterBerühmte Ärzte der Charité: Die dunklen JahreDer Fall Marion NeuhausOstrov labutíTo jsou věci!VýměnaMein Vater AlfonsSpreelore oder Das heiße BlutHerbstzeitHochzeitsreiseMarta, MartaDer zweite MannEhe man Ehefrau bleibtCesta do nicotyJenny TreiblováKoncert pro pánvičku a orchestrBin ich Moses?Schwester AgnesDer Sandener KindermordprozeßDie erste NachtAttentäterEin idealer GatteBettina von ArnimGartenpartyLiebeszauberFernsehpitaval - Sprechen Sie zur Sache, AngeklagteTanjaUnser Haus steht KoppBaron Münchhausens TochterDie Sanften vom DonDie Rebellion des Patrick WrightStützen der GesellschaftDer Mann, der bei Schirokko kamSeine KinderDer Morin - Das SchweinDie SommerfrischeFernsehpitaval - Die Affäre Heyde-SawadeDer Weg nach FüssenPjať dněj - pjať nočejAufruhr im KollegiumKlamné iluzeMankoDie HeiratSo eine LiebeVersuchsreihe K7Onkelchens Traum oder Eine seltsame VerlobungRočník 21GroßstadtrevierPraxis BülowbogenUnser Lehrer Doktor SpechtVolejte policii 110Liebling KreuzbergAuf eigene Gefahr


Aktualizace osobnostního profilu Marga Legal: 20.4. 2024 03:56