Jiří Hubač (1929 - 2011)


Jiří Hubač je absolventem střední průmyslové školy elektrotechnické, krátce pracoval jako konstruktér, dlouhá nemoc jej pak v polovině 50. let přivedla k vlastní literární tvorbě. V letech 1956-1961 byl redaktorem časopisu Technická politika, v roce 1961 nastoupil jako dramaturg do Československé televize, kde působil do roku 1974, od té doby je jako scénárista na volné noze. Od počátku své scénáristické tvorby spolupracoval s Jaroslavem Dietlem (seriál TŘI CHLAPI V CHALUPĚ, 1963), jeho vlastní prvotinou byla televizní hra ZÍTRA A POZÍTŘÍ (1963), následně stál jako autor u zrodu televizního seriálu ELIŠKA A JEJÍ ROD (1966). Od konce 60. let Hubač spolupracoval s režisérem Antonínem Moskalykem, dvěma cenami byl ohodnocen televizní film RAPORT (1968), později byl pak oceněn další televizní film DLOUHÉ PODZIMNÍ ODPOLEDNE (1971), úspěch zaznamenala také inscenace POZDNÍ LÉTO (1974). V 70. letech pak navázal spolupráci s Františkem Filipem, jejich první společná práce, televizní film LÍSTEK DO PAMÁTNÍKU (1976), byla oceněna hlavní cenou na televizním festivalu v Plovdivu. Výrazného úspěchu dosáhly dvě televizní inscenace s tématikou alkoholismu s Vladimírem Menšíkem v hlavní roli – IKARŮV PÁD (1977; ocenění na festivalech v Monte Carlu a v Praze) a TAŽNÍ PTÁCI (1983), další film NEZRALÉ MALINY (1982) byl opět oceněn na televizním festivalu Zlatá Praha. Populární byl také seriál SANITKA (1984).

Jiří Hubač psal také divadelní hry, zdramatizoval například slavné romány Král Krysa nebo Komu zvoní hrana. Na žádost Jiřiny Bohdalové a přímo pro ni napsal v roce 1980 úspěšnou divadelní hru Dům na nebesích (v roce 1993 byla zfilmována pod názvem Jedna kočka za druhou, pochopitelně s Hubačovým scénářem). Další hrou napsanou přímo pro Jiřinu Bohdalovou byla Generálka (1986), později televizně zpracovaná (Generálka Jeho Veličenstva, 1995). V Národním divadle byla uvedena jeho hra Stará dobrá kapela (1984), v 90. letech napsal libreto k muzikálu Johanka z Arku. Výjimečně psal Jiří Hubač také prózu (román Neděle s Bardotkou, 1965).

Jiří Hubač patří k nejuznávanějším autorům původní televizní tvorby, soustřeďuje se na problematiku mezilidských vztahů s výrazným vykreslením psychologie postav, úzká spolupráce s renomovanými režiséry mu umožnila psát role přímo pro konkrétní herce (týká se například Vladimíra Menšíka, Jiřiny Bohdalové nebo Jiřiny Jiráskové). Kromě již uvedených ocenění získal Českého lva za scénář k filmu Babí léto (2001), v roce 1999 byl uveden do Dvorany slávy v anketě Týtý.

Jiří Hubač je ženatý s Ivankou, rozenou Hejnovou, a má tři děti.


27.8.1929
Praha, Československo
27.9.2011
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Jiří Hubač csfd

Hodina klavíruFalešné obviněníBabí létoKráľovská hraVelký případVšichni moji blízcíPolední žárFanyGenerálka Jeho VeličenstvaUčitel tanceHostinaJedna kočka za druhouZámek v ČecháchHřbitov pro cizinceDie Generalin seiner MajestätMilostivé létoStudentská baladaTažní ptáciDiplomatRozčarovaníVyhnanstvíMezičasVo vyhni poludniaKrálovská hraNezralé malinyMapa zámořských objevůIkarův pádLístek do památníkuOči plné slunceHosszú őszi napPozdní létoČerná horečkaMuž v osidlechObhájceMoc bez slávyDlouhý podzimní denEen lange herfstdagLítostPodezřeníPasiánsRaportSoubojŽena ve smutkuTři chlapi v chalupě: ZajícDlouhý podzimní denKdyž nastaly deštěProti všemTlouštíkZítra a pozítříArrowsmithSanitkaDobrá Voda


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Hubač: 30.12. 2023 14:15