Jesús Franco (1930 - 2013)


Španělský režisér, spisovatel, kameraman a herec Jesús Franco se narodil 12. května 1930 v Madridu jako Jesús Franco Manera a během své čtyřicetileté kariéry natočil okolo 180 filmů, převážně erotických hororů. Jeho prvním filmem, však byl dokument z roku 1957 o pěstování oliv, vyrobený na zakázku španělského Ministerstva průmyslu. Uzdu své fantazie popustil až o dva roky později snímkem TENEMOS 18 AŇOS (česky „Je nám 18 let“). Mezi filmaři byl Franco skutečný workholik, schopný natočit i pět filmů za rok, přičemž někdy natáčel dva až tři filmy současně. Nicméně i řada jeho příznivců přiznává, že mnoho z jeho děl, lépe řečeno většina, je jednoduše špatná.

Pozoruhodný je však především výběr témat jeho filmů. Často v nich vystupují lesbické upírky, vězněné ženy, kanibalismus či různé sexuální úchylky obvykle inspirované romány Markýze de Sade. Řada jeho hororů se dá také zařadit do dnes populárního subžánru exploitation nebo poměrně originálního a netypického subžánru nunsploitation (to znamená, že tam běhají nahaté jeptišky, český ekvivalent tohoto slova neexistuje). Jeho filmy jsou také charakteristické dlouhými, nepřerušovanými záběry na nahé ženy, nezvladatelně se svíjející na zemi popřípadě v posteli. Typické je rovněž používání ruční kamery a zoomu.

Z hereček často obsazoval Soledad Mirandu, Mariu Rohm nebo Linu Romay, která byla zároveň i jeho dlouholetou životní partnerkou. Z herců pak Howarda Vernona, Christophera Lee či Klause Kinského, který ač silně nepopulární mezi řadou režisérů, neměl s Francem nikdy žádný konflikt.


12.5.1930
Madrid, Madrid, Španělsko
2.4.2013
Málaga, Andalucía, Španělsko
Jesús Franco csfd

Revenge of the Alligator LadiesAl Pereira vs. the Alligator LadiesLa cripta de las condenadasLa cripta de las condenadas: Parte IIPaula-PaulaCripta de las mujeres malditas, LaLasciviaMontes de VenusFlores de la pasiónSnakewomanCries in the NightIncubusKiller Barbys vs. DraculaVampire JunctionBlind TargetHelter SkelterBroken DollsDr. Wong's Virtual HellRed SilkVampire BluesLust for FrankensteinMari-Cookie and the Killer TarantulaTender FleshMaso pro zámeckou paníCiudad Baja (Downtown Heat)Abuelo, la condesa y Escarlata la traviesa, ElDon Quijote de Orson WellesLa bahía esmeraldaPád orlůDark Mission (Operación cocaína)Esclavas del crimenFalo CrestLas chicas del tangaPhollastíaPredátoři nociAmazones du temple d'or, LesBragueta historiaChica de los labios rojos, LaChuponas, LasEl mirón y la exhibicionistaEntre pitos anda el juegoLas tribulaciones de un Buda BizcoOjete de Lulú, ElOrgasmo perversoPara las nenas, leche calentitaSola ante el terrorÚltimas de Filipinas, LasBangkok, cita con la muerteChupete de Lulú, ElEsclava blanca, LaHombre que mató a Mengele, ElJuego sucio en CasablancaLa mansión de los muertos vivientesPito para tres, UnSombra del judoka contra el doctor Wong, LaUna de chinosViaje a Bangkok, ataúd incluidoAsesino llevaba medias negras, ElBahía blancaCamino solitario


Aktualizace osobnostního profilu Jesús Franco: 1.11. 2023 01:15