Jean Rollin (1938 - 2010)


Režisér Jean Rollin proslul především kultovními béčkovými erotickými horory gotického ladění. Chtěl být filmařem od raného dětství. Poprvé byl v kině už ve čtyřech letech. V době dospívání ho fascinovaly komiksy a americké seriály. Vliv na chlapce měl rovněž otec, který byl divadelním i filmovým hercem.

Upírské tématice zůstal věrný i ve třetím, poměrně úspěšném filmu Le frisson des vampires (Chvění upírů, 1970) a nezměnil ani svůj snový, erotikou laděný způsob vyprávění. Ačkoliv se hojně věnoval upírské tématice, nebylo ani omylem jeho ambicí nějak strašit. Danou tématiku bral jen jako oblíbené pole pro experimentování a v jednom jeho snímku není například prvních 40 minut ani jeden dialog. V řadě snímků se objevil i jako herec a dlužno dodat, že z nedostatku práce koncem 70. a začátkem 80.let neváhal ani pod různýmy pseudonymy točit explicitní komerční erotiku.

S osobitou umělecky zvrhlou nízkorozpočtovou poetikou, často balancující na hranici tvrdší erotiky, pak natočil desítky filmů až do své smrti na rakovinu v roce 2010. Dlouhá léta zůstával Rollin spíše oblíbencem domácích příznivců kultovního braku, teprve s příchodem DVD se dostaly jeho cenzurou nesestříhané verze do obecnějšího povědomí. Vždy mu záleželo více na stylu, než na příběhu a proto je jeho dílu určeno opravdu jen úzkému okruhu diváků z řad milovníků dekadence...těm, kdo dokážou pojmout výraz ¨nekomerční béčko¨.


3.11.1938
Neuilly-sur-Seine, Paříž, Île de France, Francie
15.12.2010
Paříž, Île de France, Francie
Jean Rollin csfd

Le Masque de la MéduseLa Nuit des horlogesLa Fiancée de DraculaLes Deux orphelines vampiresLe Parfum de MathildeKilling CarPerdues dans New YorkEmmanuelle 6Ne prends pas les poulets pour des pigeonsLes Trottoirs de BangkokSodomanieFolies analesLa Morte vivanteRęves de sexesLe Lac des morts vivantsLes Paumées du petit matinLa Nuit des traquéesBouches lascives et pornosFascinationGamines en chaleurPénétrations vicieusesDisco SexHrozny smrtiHyperpénétrationsLèvres entrouvertesPetites pensionnaires impudiquesRemplissez-moi... les 3 trousHard PenetrationPositions danoisesSaute-moi dessusVibrations sensuellesDouces pénétrationsLa Comtesse IxeSuce-moi vampireLèvres de sangPhantasmesLes DémoniaquesTout le monde il en a deuxJeunes filles impudiquesLa Rose de ferRequiem pour un vampireLa Vampire NueLe Frisson des vampiresLe Viol du vampireL'Itinéraire marinCiel de cuivreVivre en EspagneÀ la poursuite de BarbaraLa Griffe d'HorusLes Pays loinLes Amours jaunes


Aktualizace osobnostního profilu Jean Rollin: 26.3. 2024 03:05