Terence Young (1915 - 1994)


Britský režisér Terence Young se narodil 20. června 1915 v Shanghaji (Čína). Studoval na St Catharine's College v Cambridge a po ukončení studií začal v roce 1936 pracovat v britském filmu jako scénárista. Během druhé světové války byl výsadkářem v britské armádě a byl přímým účastníkem bitvy u Arnhemu, kde byl raněn. Ze zranění se léčil v holandské nemocnici, kde jednou s dobrovolných zdravotních sester byla i šestnáctiletá dívka Audrey Heenstra, která se později proslavila pod jménem Audrey Hepburn. Po více než dvaceti letech jí režíroval v psychologickém dramatu WAIT UNTIL DARK ( Čekej do tmy), kde Audrey Hepburn ztvárnila slepou dívku Susy a za skvělý výkon získala nominaci na Oscara.

V roce 1960 natočil ve Francii baletní film LES COLLANTS NOIRS (černý trikot), který se skládal ze čtyř částí: "Žena, která pojídá diamanty", Cyrano z Bergeracu", "Smutek za 24 hodin" a "Carmen 62". Největší úspěch zaznamenal zfilmováním špionážních filmů Iana Fleminga o agentu Jamesu Bondovi. První ze série DR. NO natočil v roce 1962, kde postavu agenta 007 nezapomenutelně ztvárnil Sean Connery. Následoval druhý film FROM RUSSIA WITH LOVE (Srdečné pozdravy z Ruska) a v roce 1965 natočil čtvrté pokračování (3 díl natočil v roce 1963 Guy Hemilton pod názvem GOLDFINGER) pod názvem THUNDERBALL.

V druhé polovině 60. let natáčel v různých koutech Evropy a blízkém východě. V Iránu natočil exteriéry zajímavého snímku POPPIES ARE ALSO FLOWERS, který vznikl na zakázku Organizace Spojených národů. Hrálo v něm mnoho známých herců bez nároku na honorář. V Itálii natočil podle románu Josepha Conrada snímek THE ROVER (Tulák) s Anthonym Quinnem. V roce 1968 v Paříži a ve Vídni snímek MAYERLING s Omarem Shariffem v roli korunního prince Rudolfa a o rok později v Nizze snímek THE CHRISTMAS TREE s Bourvilem a Williamem Holdenem.

Začátkem 70. let natočil několik filmů s Charlesem Bronsonem, jako NIGHT VISITORS (Noční hosté), RED SUN (Rudé slunce), nebo THE VALACHI PAPERS ( Valachiho svědectví). Následovaly dva snímky s Richardem Burtonem, THE KLANSMAN (Člen klanu) a JACKPOT (Terno). V roce 1979 si zopakoval spolupráci s Audrey Hepburn v mysteriózním snímku BLOODLINE (Příbuzní). Posledním titulem Youngovi filmografie je snímek z roku 1988 RUN FOR YOUR LIFE s Franco Nerem.


20.6.1915
Šanghaj, Čína
7.9.1994
Cannes, Alpes-Maritimes, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Francie
Terence Young csfd

Run for Your LifeMrtvý agentInchonAl-ayyam al-tawilaPokrevní příbuzníJackpotČlen klanuLe Guerriere dal seno nudoValachiho svědectvíRivalové pod rudým sluncemStudený potVánoční stromekMayerlingDobrodruhČekej do tmyMáky jsou také květyTrojitý křížMilostná dobrodružství Moll FlandersovéThe Dirty GameThunderballSrdečné pozdravy z RuskaDr. NoOrazi e curiaziToo Hot to HandleČerný trikotSerious ChargeÚtěk do pouštěTygr v akciSafariZarakLa princesa de ÉboliStorm over the NileThe Red BeretTall HeadlinesValley of EaglesThey Were Not DividedCorridor of MirrorsOne Night with YouWoman HaterHladový vrchThunderball: Ken Adam's Production FilmsInside 'Dr. No'And the Word Was BondPříběh Jamese Bonda30 Years of James BondThe James Bond Collector's ClassicVienna: The Years Remembered


Aktualizace osobnostního profilu Terence Young: 21.10. 2023 14:09