Paul Bisciglia (1928 - 2010)


Francouzský herec Paul Bisciglia natočil 120 filmů, bezmála stovku rolí odehrál také v televizi, a i když řada jeho prací spadá do zapomenutého průměru, i u nás jsme jej mohli vidět v dodnes známých snímcích různých žánrů. Narodil se v Alžírsku, které tehdy patřilo do francouzské koloniální říše, v některých pramenech se jeho příjmení objevuje ve formě Bissiglia, ve filmech natočených v Itálii vystupoval pod jménem Paolo Bisciglia.

I když se i v následujících letech objevoval ve významných filmech, často to bylo ve formátu bezejmenných rolí, připomeňme alespoň postavu taxikáře a kolegy hlavního hrdiny v kriminálce SVĚDEK VE MĚSTĚ (Un témoin dans la ville, 1959), herecké obsazení mladou generací doplnil také v průlomovém Chabrolově filmu BRATRANCI (Les cousins, 1959). Mezitím se nadále uplatňoval v divadle, často hrál v kusech Jeana Anouilha, který si jej později oblíbil i jako režisér, z našeho pohledu může být zajímavé, že v roce 1968 hrál v Théâtre de l’Athénée v divadelní úpravě Haškova románu Dobrý voják Švejk, vystupoval také na divadelních festivalech, například v Avignonu.

Z dalších známějších filmů můžeme uvést roli barmana v kriminálce SLUNCE ROŠŤÁKŮ (Le soleil de voyous, 1967) nebo Funeèovu komedii HIBERNATUS (1969), kde hrál kněze. Později se ostatně v malých rolích objevil ještě ve dvou dalších filmech Louise de Funèse (DOBRODRUŽSTVÍ RABÍNA JÁKOBA – Les aventures de Rabbi Jacob, 1973; KŘIDÝLKO NEBO STEHÝNKO – L’aile ou la cuisse, 1976). Postavu kněze hrál také v oblíbené válečné komedii KAM SE PODĚLA SEDMÁ ROTA (Mais ou est donc passée la septième compagnie, 1973). Mezitím začal spolupracovat i s televizí a od počátku šedesátých let hrál v řadě seriálů.

V sedmdesátých letech hrál Paul Bisciglia v několika eroticky laděných filmech, ke spolupráci jej často zval také tvůrce průměrných hororů Jean Rollin (LÈVRES DE SANG, 1975; LES RAISINS DE LA MORT, 1978); i když tento typ filmů neměl ve Francii příliš velký ohlas, Bisciglia se díky poměrně velkým rolím v hororech stal známým v anglosaském světě. Ve formátu podružných vedlejších rolí ale nadále rozšiřoval svou filmografii i o další dobře známé snímky (ZVÍŘE – L’animal, 1977; MLUV, MLUV, ZAJÍMÁŠ MĚ – Cause toujours… tu m’intéresses, 1979). Později nebyl již tolik vytíženým filmovým hercem, přeorientoval se ale na dabing a jeho hlas mohli francouzští diváci slýchat například z příběhů o Astérixovi. Znovu se objevoval také v televizních seriálech a aktivní zůstával i v divadle, opět často hrál v Anouilhových hrách a v režii jeho manželky Nicole.


30.7.1928
Alžír, Alžírsko
18.4.2010
Nanterre, Francie
Paul Bisciglia csfd

Montana BluesNespolehlivýTiché dny v ClichyAstérix a velký bojLáska bez lítostiDernière image, LaAsterix a překvapení pro CézaraPlanqués du régiment, LesBaraka, LaFamily RockInterdit aux moins de 13 ansMalesherbes, avocat du roiNuit du général Boulanger, LaSalut, j'arrive12 Švédek v AfriceAnthraciteLes contes galants de La FontaineTa gueule, je t'aime!Mluv, mluv, zajímáš měHrozny smrtiLa Maison des phantasmesÚhořiBrigade call-girlsDélectationsImpressions d'AfriqueMarche pas sur mes lacetsPositions danoisesVicieuses et insatisfaitesZvířeKřidýlko nebo stehýnkoLumièrePerversionsSuce-moi vampireDůležité je milovatIndécencesLèvres de sangNávrat sedmé rotySoupe froide, La...la main à couperComme un pot de fraises!FackaJak získat úspěch, když je člověk hloupej...a ufňukanejKermesse érotique, LaOn s'est trompé d'histoire d'amourSoukromý klubVerdiktBěží, běží po předměstíDernière bourrée à Paris, LaDon Juan 73Kam se poděla sedmá rota?L'Affaire Crazy CapoLe désir et la voluptéLes voracesNení kouře bez ohněRabín JákobDoživotní rentaFigaro-ci, Figaro-làFusil chargéGalets d'Étretat, LesL'Oeuf


Aktualizace osobnostního profilu Paul Bisciglia: 12.11. 2023 07:06