Junior Durkin (1915 - 1935)


Junior Durkin byl divadelní a filmový herec, který se proslavil jako dětská hvězda a měl všechny předpoklady stát se slavným hollywoodským hercem. Jeho úspěšná kariéra však tragicky skončila ještě než dosáhl dvaceti let.

Sourozenci začali velmi brzy vystupovat v divadle, sám Junior hrál poprvé roli Amora ve hře „Some Night“ ve dvou a půl letech. Celkem rychle se projevil jeho herecký talent a objevoval se pravidelně na divadelních prknech. V osmi letech vystupoval po boku broadwayských legend jako Alla Nazimova, Elisabeth Risdon, Janet Beecher nebo Mary Nash a mnoho kolegů ho i přes dětský věk označovalo za rovnocenného hereckého partnera. Junior na Broadwayi exceloval v muzikálu „H.M.S. Pinafore“ (1926) a komedii „Courage“ (1928), v níž hrála i sestra Gertrude. Společně také absolvovali estrádní turné.

Od roku 1930 zkoušeli sourozenci štěstí v Hollywoodu. Junior byl okamžitě obsazen v dramatu Recaptured Love (1930) a vzápětí dostal roli ve westrnu The Santa Fe Trail (1930). V obou filmech byl uveden pod jménem Bernard Durkin. Jeho chvíle přichází, když je obsazen do role Huckleberryho Finna po boku dětské hvězdy Jackieho Coogana ve filmovém zpracování klasiky Marka Twaina Tom Sawyer (1930). Po skvělém přijetí filmu si spolu s Cooganem a Mitzi Green role zopakovali v pokračování Huckleberry Finn (1931). Kritika vyzdvihovala především fakt, že ač byl Junior městský kluk od narození žijící v New York City, přesvědčivě ztvárnil venkovského chlapce. Úspěch obou filmů zajistil Durkinovi jméno v Hollywoodu a také pevné přátelství s Cooganem, bohužel později s fatálními následky.

Následující roku si zahrál v dramatu Hell's House (1932) po boku začínajících Bette Davis a Pata O'Briena. Film měl mít původně název „Juvenile Court“ a jako hlavní herci byli uváděni Davis s O'Brienem, ale skutečným hrdinou byl Junior, kterého chválily i dobové recenze. Hlavní roli amatérského detektiva zapleteného do krádeže diamantů si zahrál v mysteriózním Man hunt (1933). Cecil B. DeMille si ho osobně vybral do role Stevea Smithe, hlavní postavy svého filmu This Day and Age (1933), ale protahované přípravy způsobily, že musel roli odmítnout a postavu ztvárnil Richard Cromwell. 


2.7.1915
New York City, New York, USA
4.5.1935
Buckman Springs, California, USA
Junior Durkin csfd

Chasing YesterdayBig Hearted HerbertLittle MenReady for LoveMan HuntHell's HouseHuckleberry FinnDobrodružství Toma SawyeraRecaptured LoveThe Santa Fe TrailScreen Snapshots Series 15, No. 4


Aktualizace osobnostního profilu Junior Durkin: 18.11. 2023 18:52